Πρόταση πολιτικής για το πράσινο γειτονιάς




για τα αιτήματα κοπής
ή μεταφοράς δένδρων

Σε όλες, μα σε όλες, τις συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, ήδη από τον πρώτο μήνα της νέας δημοτικής περιόδου, έχουν απασχολήσει αιτήματα της διοίκησης του Δήμου και των υπηρεσιών του και αιτήματα κατοίκων, για την κοπή ή την μετακίνηση δένδρων. Ήδη από τον πρώτο μήνα, καταγράφεται το αίτημα για την κοπή 35 με 50 δένδρων και τη μεταφορά ακόμη 12.

Αν αναλογιστούμε ότι -λίγο έως πολύ- κάτι παρόμοιο γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια στην πόλη μας εξαιτίας της ανοικοδόμησης και της ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο, τότε κατανοούμε ότι έχουμε χάσει μερικές δεκάδες πάρκα σε δένδρα, αν όχι ένα δάσος.

Έχει επίσης κρίσιμη σημασία ότι τα δένδρα που χάνουμε με την κοπή τους από την ανοικοδόμηση ή από τα πεζοδρόμια ή τους νέους δρόμους, είναι δένδρα που ρίχνουν τη θερμοκρασία μέσα στις πόλεις, μέσα στα κτήρια, σκιάζουν τους δρόμους και τις/τους διαβάτισσες/ες. Δηλαδή, προσφέρουν με την ύπαρξή τους ποιότητα αέρα και φυσική προστασία, εκεί ακριβώς που τα έχουν αυτά ανάγκη οι άνθρωποι για την υγεία τους. Με αυτόν τον τρόπο έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία να διατηρούνται, να αντικαθίστανται και να αυξάνονται τα αστικά δένδρα.

Η δική μας θέση

Η μη κομματική, ανεξάρτητη, ενωτική, δημοκρατική, δημοτική παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» διαχειρίστηκε το εν λόγω θέμα, δηλαδή της διαχείρισης του πρασίνου των γειτονιών της πόλης, στις τρεις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής που έχουν γίνει έως σήμερα και στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως εξής:

α) κατά την πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 16/1 ψήφισε «παρών» για τα αιτήματα κοπής δένδρων γειτονιάς. Εξήγησε ότι παίρνει αυτή τη θέση, διότι, για να είναι σωστή η απόφαση για την κοπή ή μη/μεταφορά ή μη δένδρου, για κάθε μίας από τις πολυάριθμες αιτήσεις, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προεργασία και υποδομή. Δηλαδή, διατυπώσαμε την άποψη ότι ο Δήμος Αμαρουσίου χρειάζεται -επιτέλους- μία εντελώς διαφορετική πολιτική πρασίνου, για να μπορέσει να διαχειριστεί το μέλλον των δένδρων, της ποιότητας αέρα και ζωής στην πόλη. Δεν μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται και να αποδέχεται αιτήματα, πόσο μάλλον, να προσπαθεί με επικοινωνιακές παράτες «δενδροφυτεύσεων» όπου να’ ναι και όπως να’ ναι, να υποκαταστήσει το αστικό πράσινο που απομειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια. Δεσμευτήκαμε τότε, στις 16/1, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετέχουν όλες και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, να καταθέσουμε προτάσεις πολιτικής για το θέμα.

β) Στις 25/1 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όμως, σε αντίθεση με την πρώτη, περιείχε ξανά αιτήματα κοπής δένδρων.
Η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή«, με συνέπεια, ψήφισε με «παρών» στα αιτήματα κοπής και όχι «ναι», αλλά κατέθεσε τις προτάσεις πολιτικής για το πράσινο που παραθέτουμε:

■ Κάθε δρόμος της πόλης πρέπει να έχει τον μέγιστο/λειτουργικό αριθμό δέντρων και πρασίνου, με τα κατάλληλα είδη σε σχέση με την πόλη και τους φυσικούς πόρους της. Οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται και να προσαρμόζονται σε αυτήν την ανάγκη, ειδικά οι νέες (σ.σ.: νέοι δρόμοι, νέα πεζοδρόμια, νέα πάρκα και ανακατασκευές παλιών), και όχι για να εξυπηρετούν την πιο διεσταλμένη, μαξιμαλιστική ανάγκη για τα οχήματα ή τον όγκο των κτηρίων, το ατομικό βόλεμα εις βάρος του κοινωνικού ή την κερδοσκοπία εις βάρος του δημόσιου χώρου.

■ Με βάση την εμπειρία και τα αρχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, να δημιουργηθούν κατηγορίες για τα αιτήματα κοπής ή μεταφοράς δένδρων, με βάση τον λόγο πουκατατίθενται και το «υποκείμενο» που καταθέτει το αίτημα.

■ Να δημιουργηθεί ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα, με βάση δεδομένων που θα ορίζεται: 1) από τα αιτήματα που έχουν ικανοποιηθεί τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια για να γνωρίζουμε που υπάρχουν ανάγκες για δένδρα, 2) από το που υπάρχουν δυνατότητες τοποθέτησης νέων δένδρων και γενικά, ειδών πρασίνου και 3) από την προμελέτη που θα τοποθετούνται και αντικαθίστανται δένδρα που μεταφέρονται ή που κόβονται, 4) πληροφορίες για το υπαρκτό αστικό πράσινο, τα είδη του και που υφίσταται (κατόπιν καταγραφής).   
Το σύστημα αυτό θα πρέπει, αφενός να χρησιμοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τη διαχείριση των αιτημάτων κοπής και μετακίνησης, αλλά και την ανάπτυξη της πολιτικής αύξησης του πρασίνου από την εκάστοτε διοίκηση, αλλά αφετέρου, να μπορεί να το παρακολουθεί σε δημόσια θέαση όποιος/α το επιθυμεί, μέσω διαδικτύου.
Έτσι, εξασφαλίζεται ο σωστός σχεδιασμός πολιτικής, η διαφάνεια, αλλά και ο έλεγχος. Τόσο για την κοπή, όσο και για την μεταφορά, αλλά και για τα κρίσιμα θέματα της διατήρησης του ισοζυγίου δένδρων σε κάθε γειτονιά και της στρατηγικής επαύξησης των δένδρων και μάλιστα, με συμβατά και κατάλληλα είδη.

■ Εάν ιδιώτης ή υπηρεσία (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.α.) αιτούνται την κοπή ενός δένδρου και εδράζεται σε πραγματική ανάγκη το αίτημά τους, θα πρέπει να δηλώνουν πριν την κοπή το πότε και πού θα το υποκαταστήσουν με συμφωνία και υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία θα πρέπει να περνά εν τω γενάσθαι το σημείο και τον χρόνο αντικατάστασης, ώστε το υπολογιστικό σύστημα να χτυπά συναγερμό την κατάλληλη στιγμή για τον έλεγχο του ιδιώτη από την δημοτική υπηρεσία.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά το σχεδιασμό πολεοδομικής πολιτικής από την εκάστοτε δημοτική διοίκηση. Όπως μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια που θα περάσουν δρόμοι, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια σε μία περιοχή ή που θα ανακατασκευαστούν, με την ίδια οριοθετημένη πρόγνωση και βάση συγκεκριμένης μελέτης και σχεδίου θα πρέπει να τοποθετούνται και τα νέα δένδρα ή τα μεταφερόμενα που θα υπάρχουν σ’ αυτές τις υποδομές.

■ Να υποβάλλονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή δεσμευτικά Σχέδια Ανάπτυξης Πρασίνου Γειτονιών, τουλάχιστον πενταετούς βάθους.

■ Δημιουργία δημοτικού φυτωρίου  με τα δένδρα που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι επιστήμονες ότι πρέπει να αναπτύσσονται στις γειτονιές του Αμαρουσίου για τις ανάγκες θερμοκρασίας, υγείας, σκίασης, αλλά και οικονομίας πόρων (νερό), ακόμη και ασφάλειας από αρνητικές αλληλεπιδράσεις σε άλλα φυτά ή και ζώα ή και τους ανθρώπους.

γ) Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή«, η επικεφαλής, Μ. Διακολιού και ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Δραγάτης, δήλωσαν την διάθεσή τους να εξειδικεύσουν τις προτάσεις πολιτικής που κατέθεσαν για το πράσινο γειτονιών, σε συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της δημοτικής διοίκησης, προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία της νέας πολιτικής, τις μεθόδους εφαρμογής και τον χρονικό ορίζοντα τους, τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Απογοήτευση …

Δυστυχώς, η διοίκηση Αμπατζόγλου δεν έδειξε καμία ανταπόκριση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα θέματα πρασίνου μάλιστα, με όσα είπε μετά την κατάθεση  των προτάσεων μας, αποδείχθηκε ότι δεν είχε καταλάβει για ποια πράγματα μιλούσαμε, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτική που ασκείται μέχρι σήμερα περιέχει όσα καταθέσαμε …
Μάλιστα, είπε ότι: «έχουμε σύστημα G.I.S και σημειώνουμε που μπαίνουν δένδρα …» 
Βεβαίως, καμία σχέση δεν είχε η πρότασή μας για δημιουργία υπολογιστικής εφαρμογής (σ.σ.: που απλώς, θα εμπεριέχει και G.I.S) με το πως μπορεί να χρησιμοποιεί το G.I.S η υπηρεσία πρασίνου. 


Το χειρότερο είναι ότι έκτοτε, έχουν γίνει νέες συνεδριάσεις Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου στα οποία η δημοτική αρχή συνεχίζει να αποφασίζει για κοπή δένδρων, να ικανοποιεί δίκην ρουσφετιού αιτήματα κατοίκων (σ.σ.: κάποια από τα οποία μπορεί να είναι και σωστά), χωρίς κανένα απολύτως δεσμευτικό προγραμματισμό εκ των προτέρων και σχέδιο, για το πώς θα αντικατασταθούν με υποχρεωτικότητα, ρήτρες και διαφάνεια τα δένδρα που κόβονται, πού και με τη είδη.



————————————-
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | Από τη δραστηριότητα των εκπροσώπων μας στα θεσμικά όργανα του Δήμου 12.02.24


Δελτίο .Τύπου: 21.02.24

Σχολιάστε