Πληρώνουμε «χρυσή» την αναπαλαίωση της «βίλας Λουμίδη»;



Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το κόστος μίας οικοδομής, είτε είναι καινούρια, είτε είναι παλιά. Σίγουρα όλοι και όλες οι ειδικοί και ειδικές, είτε λόγω ακαδημαϊκών γνώσεων, είτε λόγω εμπειρίας, είτε και των δύο, θα συμφωνήσουν -το δίχως άλλο- ότι η αποκατάσταση ενός διατηρητέου κτηρίου 210 τ.μ. (σ.σ.: με αυλή 255 τ.μ.) προς 5.000 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και πλέον, είναι μία πολύ – πολύ δαπανηρή υπόθεση!

Τόσο ακριβά στοιχίζει στο δημόσιο ταμείο και στο δήμο Αμαρουσίου η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου της οδού Αρκαδίου & Π. Κυριακού, στην πίσω πλευρά της Πλατείας Ηρώων που ανακατασκευάζεται κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Για να καταλάβει όποιος ενδιαφερόμενος/η περίπου τα οικονομικά, μέχρι τον Αύγουστο του 2023, η ανώτατη τιμή πώλησης υπερπολυτελούς, καινούριας κατοικίας στην περιοχή του Αμαρουσίου προσφερόταν στην τιμή των 3.430 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Τα παραπάνω καταγράψαμε κατά τη μελέτη και έρευνα μας με αφορμή του αιτήματος της δημοτικής διοίκησης Αμπατζόγλου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/1, να ζητήσει για μία ακόμη φορά παράταση προθεσμίας παράδοσης του έργου της αποκατάστασης της λεγόμενης «βίλας Λουμίδη».


Η θέσεις μας


Η μη κομματική, ανεξάρτητη, ενωτική, δημοκρατική, δημοτική παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» έχει τις παρακάτω απόψεις για το ζήτημα:

α) Η συγκεκριμένη αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου αυτού κτηρίου ήταν αναγκαία και υποστηρίξαμε την ένταξή της σε πρόγραμμα του «Πράσινου Ταμείου» για να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως κοινωφελές κτήριο του Δήμου.
Όμως…

β) Θεωρούμε μη ωφέλιμη και μη διαφανή για τα συμφέροντα του Δήμου Αμαρουσίου τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης από τη διοίκηση Αμπατζόγλου.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση έκανε σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού με εργολάβο στο ύψος των 767.091 χιλιάδων ευρώ την οποία υπέγραψε στις 5/9/2022 με ρητό ανώτατο όριο αποπεράτωσης του έργου το ένα έτος, δηλαδή στις 5/9/3023.

Τον Αύγουστο του του 2023, δηλαδή τον μήνα που τα θεσμικά όργανα του Δήμου δεν θα έπρεπε να λειτουργούν, διότι στην πράξη υπολειτουργούν και μόλις ένα μήνα πριν εκπνεύσει η ημερομηνία μέσα στην οποία έπρεπε να παραδοθεί το έργο, η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου πέρασε απόφαση να επεκταθεί η σύμβαση του εργολάβου (σ.σ.: εννοείται, χωρίς καμία απολύτως διαγωνιστική διαδικασία) κατά 320.748 χιλιάδες ευρώ !!! Επιπλέον, πέρασε απόφαση στις 4/9/23 (σ.σ.: μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας παράδοσης) να παραταθεί ο χρόνος για την παράδοση του έργου ακόμη πέντε μήνες, ήτοι έως τις 5/2/2024.

γ) Η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/1/24 πέρασε με την πλειοψηφία που έχει ακόμη πέντε μήνες παράταση σε όφελος του εργολάβου για να παραδώσει το έργο!!!

δ) Για να δικαιολογηθεί το αίτηματης καθυστέρησης, ο εργολάβος κατέθεσε έγγραφο αιτιολόγησης προς το Δήμου που ανέφερε ως πρόβλημα του την έλλειψη προμηθειών στην εφοδιαστική αλυσίδα των οικοδομικών υλικών. Προφανώς, τέτοιο πρόβλημα -εφοδίων- δεν αντιμετωπίζει το μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων κτήριο της Price waterhouse Coopers που έχει ανάγκη τόνους περισσότερα υλικά οικοδομών από τη «βίλα Λουμίδη» και που χτίζεται σε φουλ ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια στη λεωφόρο Κηφισίας. Ας είναι όμως. Αυτό το πρόβλημα είχε ο εργολάβος της «βίλας Λουμίδη», αυτό το πρόβλημα έγραψε στο έγγραφο αίτημά του…

Ωστόσο, στην εισήγηση για την παράταση που υποστήριξε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/1 η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου, ξαφνικά, οι λόγοι για την επιπλέον παράταση για την παράδοση του έργου, έγιναν δύο!!!
Η δημοτική διοίκηση υποστήριξε ότι το πρόβλημα για την παράταση τελικά ήταν και η κακοκαιρίες (;!;) που έπληξαν τις εργασίες. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει δημοτική διοίκηση που να προσθέτει από μόνη της λόγους αναβολής για την παράδοση ενός έργου, σε αναδόχους της!!!

Συνεπώς, η 210 τετραγωνικών μέτρων «βίλα Λουμίδη» αντί για αρχικό κόστος 770.000 εύρω, θα κοστίσει -χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και σε όφελος του εργολάβου- ακόμη 300.000 ευρώ και…
αντί για περάτωση ανακατασκευής μέσα σε ένα χρόνο, θα κρατήσει –σε όφελος του εργολάβου- ένα χρόνο και οκτώ μήνες, αν πάνε όλα καλά.



Οι αποφάσεις μας

Κατόπιν όλων αυτών, τόσο η επικεφαλής της παράταξης μας, Μ. Διακολιού, όσο και ο δημοτικός μας σύμβουλος, Κ. Δραγάτης, ψήφισαν «όχι» στην επέκταση της παράτασης με την έννοια της μη νομιμοποίησης από μέρους μας, όλων των παραπάνω.
Είναι σταθερή πεποίθησή μας, ότι κάθε ευρώ από το δημοτικό ή το δημόσιο ταμείο πρέπει να αξιοποιείται -και να αποδεικνύεται και καταδεικνύεται ότι αξιοποιείται- κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ίδιο πρέπει να αξιοποιείται και ο χρόνος των δημοτικών υπηρεσιών και των κατοίκων, ως οφελούμενων και δικαιούχων των έργων. Οι κάτοικοι, που έχουν πληρώσει έργα για «χρυσάφι» και δυστυχώς, συνεχίζουν να τα πληρώνουν …«χρυσάφι».


Και ένα πρόσθετο ευτράπελο:

Την ίδια ημέρα που στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική διοίκηση Αμπατζόγλου ζητούσε για μία ακόμη φορά, υπό τις παραπάνω εντελώς «γκρίζες» προϋποθέσεις, την περαιτέρω «ευεργέτηση» του εργολάβου ενός «χρυσού» έργου, δεν δίστασε να ξαναδιαφημίσει -για πολλοστή φορά»- με ένα από τα γνωστά, αυτοδιαφημιστικά, φληναφηματικού χαρακτήρα, δελτία τύπου, ότι «σύντομα» παραδίδεται …το «εμβληματικό» έργο της,
δηλαδή το έργο της «χρυσοπληρωμένης» βίλας Λουμίδη…   

——————–
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | Από τη δραστηριότητα των εκπροσώπων μας στα θεσμικά όργανα του Δήμου 12.02.24

Σχολιάστε