
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ;
Φέτος η πόλη μας, δυστυχώς, έγινε θύμα των πυρκαγιών…
Το ελάχιστο (και αυτονόητο) που οφείλουμε όλοι, αρχικά, είναι να τιμήσουμε τις υπεράνθρωπες και αποτελεσματικές προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εθελοντών, των κατοίκων, και φυσικά των εργαζομένων του Δήμου μας και των άλλων δήμων που έστερξαν προς ενίσχυση των δυνάμεών μας, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην κατάσβεσή τους και στην τελική διάσωση των σπιτιών των Μαρουσιωτών που σε πολλές περιπτώσεις κινδύνεψαν.
Αυτό όμως, επ’ ουδενί δεν αθωώνει τη Διοίκηση του Δήμου που προφανώς δεν έλαβε τα προσήκοντα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας ώστε να μην υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για να ξεσπάσουν τόσες πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, η Διοίκηση, όπως η ίδια ομολόγησε σε δελτίο τύπου της (14-7-2016), ξεκίνησε να στέλνει επιστολές στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την αποψίλωσή τους το μήνα Μάιο, δηλαδή αφού είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος (http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/apo-tora-trexoun-pote-xekina-episima-i-antipiriki-periodos-sti-xora-mas-epeigon-engrafo-pros-oles-tis-armodies-ipiresies/) και βέβαια οι αποψιλώσεις ξεκίνησαν να γίνονται στην πόλη μετά τις πρώτες δύο φωτιές στο Κτήμα Καρέλλα.
Το όργανο της πολιτικής προστασίας του Δήμου συνεδρίασε μετά που ξεκίνησαν οι πυρκαγιές (http://www.maroussi.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&newsid=29756), ενώ ο Δήμος δεν έλαβε μέριμνα να αποψιλώσει εγκαίρως ακόμα και τις δικές του ιδιοκτησίες που επίσης κάηκαν (πχ Κτήμα Καρέλλα, οικόπεδο Μαδούρου κλπ)!
Η αγορά οχημάτων πυροπροστασίας, ορθή επιλογή την οποία ασφαλώς υπερψήφισα, δυστυχώς αποφασίστηκε στο τέλος Ιουλίου και συγκεκριμένα στο ΔΣ της 19ης-7-2016, παρόλο που οι σχετικές πιστώσεις ήταν διαθέσιμες ήδη από προηγούμενα έτη (https://drive.google.com/file/d/0B1DkWyPJkW5TeC1oTExaWUlaV3NJMjloelEtMDBTWTZuZmZB/view?usp=sharing).
Φοβάμαι δε, ότι το φαινόμενο της ανεπαρκούς πρόληψης δεν είναι φετινό: και πέρυσι είχε σημειωθεί πυρκαγιά στην περιοχή του Αγ. Θωμά σε δημοτική μάλιστα ιδιοκτησία επειδή δεν είχε αποψιλωθεί εγκαίρως (https://youtu.be/VsbHDxfByEc).
Ορθώς, λοιπόν, προβληματίζεται η δημοτική αρχή, όπως και κάθε εχέφρων άνθρωπος, για τον δυσανάλογο στατιστικά αριθμό των πυρκαγιών στην πόλη μας, όμως ο προβληματισμός θα έπρεπε να συνοδεύεται από ουσιαστικό σχεδιασμόπρόληψης για την επόμενη χρονιά, που θα υλοποιηθεί εγκαίρως ώστε να μην επαναληφθεί ο φετινός τραγικός απολογισμός των δέκα επτά πυρκαγιών, παρά την κατάσβεσή τους.
Προτείνω στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού να ενταχθεί (ανάμεσα στις άλλες απαραίτητες ενέργειες που φέτος έγιναν αργοπορημένα) και ειδική σύσκεψη με τους προέδρους των συλλόγων κάθε γειτονιάς του Αμαρουσίου για να υπάρξει έγκαιρη καταγραφή των προς αποψίλωση οικοπέδων.
Άλλωστε, ο κ. Δήμαρχος, ως ιατρός, πολύ καλύτερα απ’ όλους μας γνωρίζει ότι «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».
—————————————-
Νέα ανακοίνωση της Μ. Διακολιού για την τραγική έλλειψη μέριμνας για πυροπροστασία από την διοίκηση Γ. Πατούλη (14.09.16)
Πυροπροστασία κατόπιν εορτής…
Σύμφωνα με το πολιτικό κριτήριο του κ. δημάρχου αποτελεί «μικροπολιτική» η άσκηση τεκμηριωμένης κριτικής για την πλημμελή πυροπροστασία της πόλης.

Με τη λογική αυτή, η κριτική της μειοψηφίας προς τη Διοίκηση χαρακτηρίζεται «νερό στο μύλο των εμπρηστών»! Φαίνεται ότι ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι οι εμπρηστές δρουν μόνο όταν η μειοψηφία αναδεικνύει τα θέματα ενώ όταν σιωπά…. δεν δρουν!
Για να σοβαρευτούμε:
Το ζήτημα των πυρκαγιών είναι όντως σημαντικό. Γι αυτό πράγματι, καμία μικροπολιτική δε χωρά σε αυτό, ούτε μηδενιστικές παρεμβάσεις. Τη δική μου υπεύθυνη στάση αποδεικνύει το γεγονός ότι στην παρέμβασή μου επαίνεσα τις επιτυχημένες προσπάθειες κατάσβεσης και συνεχάρην τους συντελεστές της, υπερψήφισα την (έστω καθυστερημένη) αγορά οχημάτων πυροπροστασίας και έκανα πρόταση για μία επιπλέον ενέργεια προς υποβοήθηση της έγκαιρης πρόληψης .
Αντιθέτως, ο κ. Δήμαρχος που αξιώνει να ελέγχει ποια θέματα θα αναδεικνύονται, και να κρίνει αν αυτά είναι σωστά ή λάθος, χαρακτηρίζει «τυπική» την παρέμβαση του Δήμου για να υπενθυμίσει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων την υποχρέωσή τους να τα καθαρίσουν. Όμως ένας Δήμος που επιθυμεί να κάνει υπεύθυνη πολιτική πρόληψης, δεν θεωρεί καμία ενέργεια «τυπική». Αντίθετα, από τη στιγμή που αποφασίζει να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, το πράττει υπεύθυνα και έγκαιρα, ώστε να μπορεί να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, που κατά κύριο λόγο είναι η πυροπροστασία, όχι η απόδοση ευθυνών στους πολίτες. Συνεπώς, όσο κατακριτέοι κι αν είναι όσοι δεν έπραξαν τα νόμιμα, αυτό δεν αθωώνει το Δήμοπου παρενέβη προς αυτούς αργοπορημένα, γιατί το αποτέλεσμα της παρέμβασής του θα ήταν κατόπιν εορτής.
Και τι παράδειγμα έδωσε στους ιδιώτες η διοίκηση του Δήμου που δεν αποψίλωσε ούτε καν τα δικά της ακίνητα, παρά μόνο κατόπιν εορτής;
Η λειτουργία του οργάνου πολιτικής προστασίας μπορεί να είναι υποδειγματική (δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω), το όργανο όμως πρέπει να συγκαλείται και να συντονίζει τη δράση του πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όχι κατόπιν εορτής.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί το ότι δεκαεπτά φωτιές μετά, η διοίκηση ακόμη υπερασπίζεται το χρόνο που έγιναν οι αποψιλώσεις και επιλέγει να υποστηρίζει ότι οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε αποψιλωμένα οικόπεδα, διαψεύδοντας όσα ΜΜΕ, τοπικά και αθηναϊκά, κάλυψαν το θέμα. Άλλο πράγμα είναι μία φωτιά να εκδηλώνεται σε αποψιλωμένο οικόπεδο και άλλο να επεκτείνεται σε αποψιλωμένο, ενώ ξεκίνησε από κάπου αλλού.
Εμπρησμοί ή μη, οι Μαρουσιώτες πρέπει να αισθάνονται ότι τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους δεν κινδυνεύουν από φωτιά. Αυτό είναι χρέος της διοίκησης του Δήμου, που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με δελτία τύπου.