Αποψίλωση του Δάσους Συγγρού για άλλη μία φορά, στο όνομα της …προστασίας του

Το ετοιμάζουν για εμπορική εκμετάλλευση από ιδιώτες;Δ.Τ.: 21.11.22

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον Αύγουστο 2022 που σταματήσαμε την εκρίζωση θάμνων και την αποδασοποίηση του Συγγρού, και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (φορέας διαχείρισης του Δάσους Συγγρού) … ξαναχτύπησε!

Εδώ και κάποιες μέρες, «εγκαταστάθηκε» στο δάσος ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και αποψιλώνει τους θάμνους, ξεριζώνει την βλάστηση, καταστρέφει τις φωλιές των ζώων και μετατρέπει τους δασικούς χώρους σε ξέφωτα. Κατάφυτες εκτάσεις έχουν ξηλωθεί κυριολεκτικά, έχουν κοπεί δέντρα και στον χώρο του θεάτρου δείχνει ότι σχηματίζουν ακόμη και νέο δρόμο!

Για την παράταξή μας ,είναι φανερό ότι υλοποιείται πλέον το σχέδιο του προκατόχου του κ. Γεωργαντά, κ. Βορίδη, για μετατροπή του δάσους σε πάρκο (estate park), όπως, άλλωστε, μας το είχε προαναγγείλει τότε και επίσης είναι φανερό σε εμάς ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εμπορική εκμετάλλευση του δάσους.

Πλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντάς, δεν είναι αμέτοχος σε αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως αρχικά ισχυρίστηκε τον Αύγουστο. Τότε, με την ευκαιρία παράστασής του σε μία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) βρέθηκε αντιπροσωπεία μας εκεί, μαζί με μέλη του Συλλόγου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» και του θέσαμε τα θέματα, ενώ ο σύλλογος του έστειλε και γραπτό υπόμνημα, με σκοπό να δεχτεί να μας συναντήσει, όπως είχε τότε υποσχεθεί.

Δυστυχώς, αντί συναντήσεως είτε με την παράταξή μας, είτε με το σύλλογο, πλέον εις γνώση του αποψιλώνεται το δάσος και τίθενται τα θεμέλια «αξιοποίησής» του. «Πλάτη» σε αυτό το στόχο βάζει πλέον και το έως σήμερα αμέτοχο δασαρχείο (που τελεί υπό την πολιτική επίβλεψη και αρμοδιότητα του κ. Γεωργαντά), το οποίο «επιβλέπει» τις «εργασίες», που υποστηρίζει ότι γίνονται μετά από «καταγγελίες κατοίκων» και μετά από «αίτημα της Πυροσβεστικής».

Περιττό να ειπωθεί:
1) ότι η Πυροσβεστική δεν γνωρίζει τίποτε για το θέμα, και αρνείται ότι έδωσε τέτοια οδηγία, ή ότι εν γένει δίνει τέτοιες οδηγίες σε φορείς

2) ότι δεν μας δόθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων, ούτε καν ανωνύμως και

3) ότι επικαλούνται ύπαρξη μελέτης καθαρισμού την οποία για να μας τη χορηγήσουν απαιτούν να ακολουθηθεί μία γραφειοκρατική διαδικασία.

Είναι ολοφάνερο ότι το δάσος Συγγρού βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι προφάσεις περί δήθεν πυροπροστασίας και καθαρισμού του δεν πείθουν ιδίως λόγω του χρόνου της επέμβασης (δεν γίνονται αποψιλώσεις μέσα στον Αύγουστο, ούτε μέσα στο χειμώνα, πριν τα Χριστούγεννα) αλλά και της έκτασης και του βάθους της επέμβασης. Η πυροπροστασία απαιτεί να αποψιλωθούν κάποια χόρτα, όχι να κοπούν  δέντρα, να ξεριζωθούν θάμνοι και να αλλοιωθεί το φυσικό δασικό περιβάλλον.

Η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, με τους κατοίκους και φορείς της πόλης μας, όπως πάντα, θα σταθεί σθεναρά απέναντι  σε κάθε προσπάθεια επιβουλής του Δάσους μας, σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του δασικού και δημόσιου χαρακτήρα του.

Θα αντιταχθούμε στις πολιτικές του ΙΓΕ, του Υπουργείου και θα αντιταχθούμε και στην αδιαφορία και απάθεια του Δημάρχου κ. Αμπατζόγλου. Είναι ο πρώτος δήμαρχος στην ιστορία του Αμαρουσίου που δεν αποτελεί θεματοφύλακα της προστασίας του Δάσους Συγγρού, αλλά παρακολουθεί αμέτοχος τη λεηλασία και καταστροφή του.

Καλούμε καθέναν Μαρουσιώτη/ τισσα που αγαπά το δάσος να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή και να ανατρέψουμε όλοι μαζί, για μία ακόμα φορά τα σχέδιά τους.

Η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, θα μετέλθει κάθε τρόπο και νόμιμο μέσο προκειμένου να σταματήσει την παρκοποίηση του Δάσους μας.

Μαίρη Διακολιού
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ»
Δημοτική Σύμβουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στις φωτογραφίες και το βίντεο που επισυνάπτονται, όπου φαίνεται χώμα και κενός χώρος (μη πράσινος), υπήρχε πυκνή βλάστηση και θάμνοι ύψους 1-2,5 μέτρα.


Η κανονική εικόνα του Δάσους από άλλο σημείο που δεν έχει ακόμη υποστεί αποψίλωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s