Παρέμβαση μας για τα θέματα του Δάσους Συγγρού στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής ΑνάπτυξηςΤην Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, επισκέφτηκε το Δάσος Συγγρού για να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΓΕ (Ινστιτούτου Γεωργικών Επιστημών).

Εκπρόσωπος της παράταξής μας «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» παρευρέθηκε στα γραφεία του ΙΓΕ με σκοπό, αξιοποιώντας την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού που έχει την ευθύνη για να εποπτεύει το ινστιτούτο που έχει στην ευθύνη για την διαχείριση του Δάσους, να τού εκθέσει -εκ μέρους της παράταξης μας-  τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και την διαμαρτυρία της για τις τελευταίες απαράδεκτες αποψιλώσεις στην βλάστηση του Δάσους.

Ο Υπουργός, σε αντίθεση με την στάση που έχει επιδείξει μέχρι τώρα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, αμέσως δέχθηκε το αίτημα που του κατέθεσε ο εκπρόσωπος μας. Μάλιστα, ενημέρωσε το μέλος μας πως εκπρόσωποι του συλλόγου: «Το Δάσος Συγγρού ανήκει στους πολίτες» ήδη του είχαν καταθέσει το ίδιο αίτημα και ότι θα μας συναντούσε μαζί μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΙΓΕ για την οποία είχε έρθει.Ο Υπουργός στην αρχή της συνάντησης μας πήρε τον λόγο και μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα:
1) ότι με απόφαση του κατοχυρώνεται η θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ του Ινστιτούτου του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής,
2) ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΙΓΕ στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει πάρει θέση το Υπουργείο για τα εκκρεμή θέματα (π.χ. δικαστική διαφορά με το Κράτος για την εγγραφή του Δάσους στο Κτηματολόγιο),
3) ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διερεύνηση των καταγγελιών του αντιδημάρχου
κ. Τσιπουράκη για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει εναντίον του Προέδρου του Ινστιτούτου, παρά του ότι συνυπάρχουν και οι δύο στο νέο σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκρινε πρόσφατα ο ίδιος Υπουργός,
4) ότι κατά τη συνεδρίαση στην οποία είχε μόλις συμμετάσχει, ζήτησε ενημέρωση από το ΔΣ για το αν υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες εναντίον του Δάσους (;!),
5) ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί σχέδιο για το πως θα γίνεται η ετήσια συντήρηση και φροντίδα του Δάσους, ώστε να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο, να γίνονται καθαρισμοί και φροντίδες τον Αύγουστο, αντί για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και μάλιστα, με αμφισβητούμενους τρόπους.Ο εκπρόσωπος της παράταξής μας συμφώνησε με το σκέλος των θετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού, παρά του ότι το Δάσος βρίσκεται στην ευθύνη της παρούσας και των διοικήσεων που διορίζει η Κυβέρνηση στην οποία ανήκει και ο ίδιος ήδη εδώ και τρία χρόνια, μέσα στα οποία έχουν συμβεί περιστατικά που παραβιάζουν κατάφωρα τον δασικό χαρακτήρα.
Θέσαμε το θέμα της καταγγελίας που έχουμε με πολλές ενέργειες μας διατρανώσει εναντίον τέτοιων ενεργειών που πλήττουν και υπονομεύουν την έννοια του δάσους με κατεύθυνση την “κτηματοποίηση” και “παρκοποίηση” του και που ωθούν τελικά στην εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση του Δάσους Συγγρού.
Διατυπώσαμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στις μεθόδους που ακολουθούν οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΙΓΕ που έχουν διοριστεί από την παρούσα κυβέρνηση, δηλαδή να παρεμβαίνουν/υπονομεύουν στον δασικό χαρακτήρα του Δάσους ενεργώντας χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση.

Ο Υπουργός ανέλαβε να εξετάσει και να τοποθετηθεί για όσα του εκθέσαμε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΕ κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι θέσεις και αποφάσεις του.

—————————–
Δ.Τ.: 13.09.22

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s