Με κλειστό το Δάσος Συγγρού αποψιλώνουν το έδαφός του με μηχανήματα


Ελάχιστο χρονικό διάστημα αφού, μετά από επίσημο αίτημα της παράταξής μας «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ«,  συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των καταγγελιών Τσιπουράκη κατά του Προέδρου του ΙΓΕ,  το Δάσος Συγγρού  έρχεται πάλι στο προσκήνιο.

Ο λόγος,  είναι η αποψίλωση του Δάσους με τρόπο που αλλοιώνει τον δασικό του χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι καταγγέλλουν και έχουν αποτυπώσει στο φωτογραφικό τους φακό,  εργασίες «καθαρισμού» του Δάσους οι οποίες είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες,  δια των οποίων δεν απομακρυνονται απλά τα ξερά χόρτα,  αλλά αντίθετα,  εκριζώνεται η χαμηλή δασική βλάστηση ώστε,  εκεί που κάποτε υπήρχε δάσος, σήμερα να απομένει ένα καθαρό πεδίο όπου απλά υπάρχουν δεντρα, όπως ακριβώς θα το συναντούσαμε σε ένα αστικό πάρκο. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι κόβονται και δεντρα! 

Η «πρωτοβουλία» αυτή δεν μπορεί να αφορά την πυροπροστασία του Δάσους. Αυτό διότι,  αυτονοήτως μεν, ενέργειες για την πρόληψη από τις πυρκαγιές γίνονται προ της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου,  που ξεκινά το Μάιο,  όχι τέλος Αυγούστου, με τη λήξη της. Ασφαλώς δε,  πυροπροστασια σημαίνει καθαρισμός όχι αποδασωση, ούτε φυσικά υλοτομία. 

Είναι όμως άξιο λόγου και μας βάζει σε σκέψεις το ότι οι ενέργειες αυτές ξεκίνησαν όταν το δάσος ήταν κλειστό για το κοινό. Τέτοια σπουδή για αλλαγές εντός του Δάσους Συγγρού όσο αυτό ήταν κλειστό,  είδαμε και προ λίγων ετών,  όταν κατά την διάρκεια της σφραγισης του Δάσους λόγω κορωνοϊού,  εγκαταστάθηκε άνευ μελέτης και άνευ άδειας δεξαμενή νερού σε αναδασωτεα περιοχή,  ενώ προηγήθηκε αποψίλωση. 

Ομοίως,  όπως τότε, έτσι και στην τωρινή περίπτωση της αποψίλωσης – αποδάσωσης –  υλοτομίας (;), η Διοίκηση του ΙΓΕ, για μια φορά ακόμη ενεργεί χωρίς να παρουσιάζει άδεια από το δασαρχείο για επέμβαση σε δασική περιοχή με αποψίλωση δασικής βλάστησης και εν τέλει με αλλοίωση της μορφής του Δάσους και βέβαια χωρίς να παρουσιάζει μελέτη για την αναγκαιότητα των επεμβάσεων αυτών. 

Απολύτως συνυπαίτια η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου

Η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου,  ενώ στις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις μας επιμένει να διακηρύσσει την θέση της υπέρ της προστασίας του Δάσους,  εν τέλει αρκείται στις λεκτικές διαβεβαιώσεις και στην πράξη παραμένει αδρανής,  χωρίς καν να ζητήσει εξηγήσεις και να θέσει τα απαραίτητα ερωτήματα στη διοίκηση του ΙΓΕ,  διαμεσολαβώντας υπέρ των Μαρουσιωτών/ισσών που αγαπάμε το Δάσος μας.

Άραγε αυτή η ενέργεια αποψίλωσης ικανοποιεί τον κ. Τσιπουράκη που μέχρι πρότινος κατήγγελλε τον Πρόεδρο του ΙΓΕ για κακοδιαχείριση; Αυτές είναι οι ενέργειες/ δράσεις πυροπροστασίας στις οποίες προέβη το ΙΓΕ μετά την νέα χρηματοδότησή του; Πραγματικά,  πότε θα μας επιδειχθεί η μελέτη που ως παράταξη είχαμε ζητήσει από τον τότε Πρόεδρο του ΙΓΕ κ. Έξαρχο για τις ενέργειες πυροπροστασίας του Δάσους Συγγρού; 

Το αίτημα αυτο υποβάλλουμε και στον νυν Πρόεδρο, κ. Κυριακόπουλο. 

Η εκάστοτε διοίκηση του ΙΓΕ θα ήταν πιο  «φειδωλή» σε ατεκμηρίωτες και βλαπτικές για το Δάσος ενέργειες, αν η δημοτική αρχή έπαιρνε στα σοβαρά τον ρόλο της και δεν έκρυβε την απραξία της πίσω από την δήθεν «θεσμική αναρμοδιότητά» της.

Τι θέση παίρνουμε εμείς

Εννοείται, ότι, η παράταξή μας δεν ακολουθεί τον Δήμαρχο στον δρόμο της παθητικότητας, και τα περί «αυτονομίας του ΙΓΕ» τα θεωρούμε δικαιολογίες. 

Ήδη στις τελευταίες ανακοινώσεις μας σχετικά με το Δάσος, προ ακόμη των τωρινών αποψιλώσεων,  καλέσαμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις/τους βουλεύτριες/ες της περιφέρειας σε δράση και εκφράσαμε δημόσια τις θέσεις μας.

Επισης,  όπως η παράταξή μας πάντα πράττει, θα απευθυνθούμε στη Διοίκηση του ΙΓΕ για να μας δώσει δια ζώσης εξηγήσεις για τις ενέργειές της, στις αρχές Σεπτεμβρίου,  σε χρόνο που θα ανακοινώσουμε, και σε αυτή την συνάντηση καλούμε σε κινητοποίηση καθέναν/μια που ενδιαφέρεται και επιθυμεί, να παραστεί μαζί μας. 

Τέλος,  πάλι ακολουθώντας την πάγια τακτική της παράταξής μας,  θα απευθυνθούμε θεσμικά και σε κάθε αρμόδια αρχή για να διερευνηθεί η νομιμότητα των επεμβάσεων στο Δάσος. 

Καλούμε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε κανείς (πάντα υπό τον μανδύα της προστασίας του Δάσους Συγγρού), να μην το μετατρέψει σε γεωργική έκταση ή πάρκο. Η παράταξή μας,  πιστή και αταλάντευτη στις θέσεις της για το Δάσος Συγγρού, στέκεται αντίθετη σε κάθε τέτοια πράξη ή πρόθεση, αλλά στέκεται αντίθετη και σε όσους/ες – παράγοντες, φορείς ή κόμματα- εμφανίζονται σήμερα ενόψει επερχόμενων εκλογών, υποκριτικά σαν προστάτες του Δάσους, ενώ οι ίδιοι/ες με τις προτάσεις ή πολιτικες τους,  όσο ήταν σε θέση εξουσίας, «άνοιξαν το δρόμο» για τέτοιες επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

 Όλα τα μέλη και φίλες/οι της παράταξής μας έχουμε το Δάσος ως μέρος της ζωής μας,  ενώ για κάποιους/ες από μας είναι η μόνη διέξοδος για ξεκούραση, αναψυχή και θεραπεία.  Γι’ αυτό το αγαπάμε και θα στεκόμαστε δίπλα στους Μαρουσιώτες/Μαρουσσιώτισσες στον αγώνα για την προστασία του Δάσους, γιατί αυτοί/ες είναι η πραγματική ασπίδα και προστασία του,  ενάντια σε κάθε επιβουλή ή σκέψη επιβουλής του. 

Προηγούμενες, σχετικές με το θέμα ανακοινώσεις της παράταξης:

—————————

Δ.Τ.: 23.08.22


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s