Ασέβεια προς τους μαθητές και τις μαθήτριες,
στους καθηγητές/-τριες και τους/τις γονείς

Σύμφωνα με την από 13-10-2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιες για τον τοπικό καθορισμό του προγράμματος των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου είναι οι δημοτικές αρχές.
Στην πόλη μας επειδή ορίστηκε ότι θα γινόταν κανονικά μαθητική παρέλαση και κατάθεση στεφάνων, εκπαιδευτικοί και μαθητές, για την σχετική προετοιμασία, διέθεσαν διδακτικές ώρες για την πρόβα, ενώ όλοι και ιδίως οι μαθητές του δημοτικού, ένιωσαν ενθουσιασμό για την προοπτική της συμμετοχής τους.
Πλην όμως, μόλις στις 26 Οκτωβρίου, η διοίκηση του δήμου -λόγω κορωνοϊού- αποφάσισε ότι τελικά στην παρέλαση θα συμμετάσχουν εκτός από τον/την σημαιοφόρο, τους/τις παραστάτες και τη μπάντα (όπου υπάρχει), μόνο δώδεκα παιδιά ανά σχολείο, που θα επιλεγούν με κλήρο.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να απογοητευτούν τα μικρότερα παιδιά, να κλαίνε στις τάξεις τους και να αισθάνονται ότι όλη η προετοιμασία τους (πρόβες, στολές κ.ο.κ) δεν είχε νόημα, αφήνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να τους εξηγήσουν… τα ανεξήγητα.
Πρόκειται για μία κατάφωρα άδικη απόφαση για τα παιδιά και προσβλητική για μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς που κοπίασαν, ξοδεύτηκαν, ματαίωσαν άλλες υποχρεώσεις, ίσως και εκδρομές, αναμένοντας την παρέλαση.
Κορωνοϊός υπήρχε ήδη εδώ και ενάμισι έτος, τώρα κατάλαβε την έξαρση η διοίκηση του Δήμου;
Γιατί δεν έλαβε υπόψη τον κορωνοϊό από την αρχή, και να ορίσει πρωτόκολλα ασφαλείας όχι μόνο για τους συμμετέχοντες μαθητές, αλλά και για τους θεατές (που ούτε και τώρα δεν ορίζει);
Γιατί δεν όρισε εξ αρχής συγκεκριμένο αριθμό σχολείων ή μαθητών που θα συμμετάσχουν;
Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού εξαιτίας της οποίας ελήφθη αυτή η απόφαση, αφορά το Μαρούσι ή γενικά την Ελλάδα; Και αν αφορά το Μαρούσι, γιατί ο κ. Αμπατζόγλου επιμένει να μην κάνει τίποτε ουσιαστικό για την πρόληψη διασποράς του ιού; Αν αφορά γενικά την Ελλάδα, γιατί άλλαξε τον τοπικό σχεδιασμό του τελευταία στιγμή;
Η εν λόγω απόφαση αιφνιδίασε άσκοπα την σχολική κοινότητα, ενώ αυτή η παλινωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με πιο υπεύθυνη διοργάνωση. Στοιχειώδης ευαισθησία στην ψυχολογία των παιδιών θα απαιτούσε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής, αλλά σίγουρα στοιχειώδης ευαισθησία για την υγεία των πολιτών απαιτεί όχι «αψυχολόγητες» αποφάσεις τελευταίας στιγμής, ούτε σπασμωδικές ενέργειες, αλλά υπεύθυνη, ολιστική και σε βάθος αντιμετώπιση.
————————————–
Δ.Τ.: 26.10.21