Θέση για την ίδρυση νέας δημοτικής εταιρείας

ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ


● για υπανάπτυξη
●  για να βολευτούν ημέτεροι/-ες
● για να ευεργετηθούν ημέτεροι εργολάβοι.
Για να βυθιστεί – εκ νέου – ο Δήμος στο χρέος και τη διαπλοκή και τη διαφθορά;

Στις 8-4-2021 ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η ίδρυση του λεγόμενου «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ», δηλαδή μίας Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία θα κάνει προγραμματικές συμβάσεις με τον  Δήμο και θα αναλαμβάνει ως μεσάζοντας δουλειές που αφορούν τους τομείς των Τεχνικών Έργων, του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ακόμη και του Πολιτισμού!

Αδιαφάνεια

Με λίγα λόγια, δημιουργήθηκε με τις ευλογίες του δημάρχου κ. Αμπατζόγλου ένας φορέας που θα μπορεί να κάνει δουλειές με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια η οποία θα λειτουργεί παράλληλα προς την δημοτική αρχή, κάπως σαν διοίκηση παρά τη διοίκηση. Δυστυχώς, ενώ ο «Οργανισμός» αυτός θα έχει κάθε δυνατότητα να προβαίνει σε ενέργειες που αφορούν το Δήμο Αμαρουσίου σε όλο το εύρος δραστηριοτήτων του, ο μαρουσιώτικος λαός δεν θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πού πάνε τα λεφτά του!

Κι αυτό, γιατί στις ανώνυμες εταιρίες, βάσει των οποίων λειτουργεί και ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός», δεν είναι υποχρεωτικό τα θέματα που αποφασίζουν να περνάνε πρώτα από δημοκρατικό έλεγχο στα Δημοτικά Συμβούλια, ούτε οι αποφάσεις να αναρτώνται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ούτε να εφαρμόζονται οι νόμοι και οι ελεγκτικές διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις. Έτσι, θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Οργανισμού» και δεν θα ξέρει κανένας τίποτε για το τι αποφασίζει και πώς διαθέτει τα χρήματα των Μαρουσιωτών! Επιπλέον, οι συμβάσεις του Οργανισμού με τον δήμο θα αποφασίζονται στην Οικονομική Επιτροπή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι, ούτε δημοσιότητα θα λαμβάνουν.

****

Αμέσως μετά τις εκλογές, στη Βουλή ψηφίστηκαν νομοθετήματα που μεταφέρουν αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου στις Επιτροπές του Δήμου, στις οποίες αποφασίστηκε ότι πλειοψηφία θα έχει πάντα η παράταξη του εκάστοτε δημάρχου. Έτσι, μέσα από το σύστημα αυτό, παρακάμπτεται το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και η ενημέρωση της μειοψηφίας και η άσκηση αντιπολίτευσης στις αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα: Για χάρη των προσφιλών ιδιωτών εργολάβων, ο κάθε δήμαρχος μπορεί να αποφασίζει αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην ολιγομελή Οικονομική Επιτροπή στην οποία διαθέτει κραταιά πλειοψηφία. Το πρόβλημα έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο με τις απευθείας αναθέσεις στο όνομα της πανδημίας.

Ο κ. Αμπατζόγλου έχει «αξιοποιήσει» πλήρως όλες αυτές τις «δυνατότητες» των απ’ ευθείας αναθέσεων και διορισμών με πρόσχημα την πανδημία, αλλά το πάει και παρακάτω:

δημιουργεί ένα σύστημα «bypass» για να εκτελεί εργολαβικά στον «Αναπτυξιακό Οργανισμό» τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται στην ελεγχόμενη από τον ίδιο Οικονομική Επιτροπή!!!   

Χρηματοδότηση

Ο Οργανισμός αυτός, για να ιδρυθεί, λαμβάνει αρχικά μισό εκατομμύριο ευρώ (!), από το οποίο οι 250.000 ευρώ προγραμματίστηκε ήδη να δοθούν φέτος από το Δήμο. Σύμφωνα με τη μελέτη της ίδρυσής του, τον πρώτο χρόνο θα έχει έξοδα 287.000 ευρώ! Από πού θα βρίσκονται αυτά τα λεφτά;

Η επίσημη απάντηση, όπως προκύπτει από την σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, το νόμο και το καταστατικό, είναι ότι ο Οργανισμός τα λεφτά θα τα βρίσκει από τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται ο δήμος, που θα τις παίρνει ο Οργανισμός αυτός ως «Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης». Επίσης, θα βρίσκει χρήματα από τις προγραμματικές συμβάσεις που θα συνάπτει με το δήμο. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να δανειστεί και επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα να μεταβιβαστεί στον φορέα αυτόν ακίνητη περιουσία του Δήμου!

Πού θα πηγαίνουν τόσα λεφτά;

 Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, στη σελ. 112, «ποσό  160.500€  είναι  η  μισθοδοσία  του  Διευθύνοντος Συμβούλου, και των τριών Διευθυντών, ποσό 75.700€ είναι τα λειτουργικά έξοδα και ποσό 98.250€ είναι το 50% των αμοιβών τρίτων των εξόδων διοικητικής λειτουργίας».

Δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα πηγαίνουν σε διορισμένα από τη δημοτική αρχή πρόσωπα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, χωρίς γνώση των κριτηρίων επιλογής τους.

Μελέτες χιλιάδων ευρώ για σοβαρότατα έργα θα ανατίθενται απ’ ευθείας στον Οργανισμό αυτό, χωρίς δυνατότητα ελέγχου.

Έργα δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα μπορούν να υλοποιούνται από τον Οργανισμό αυτό και στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» δεν θα έχει αναρτηθεί ούτε ένα έγγραφο.

Γιατί όλα αυτά;

Ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε ο δήμαρχος κ. Θ. Αμπατζόγλου ήταν ότι οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, λειτουργούν γραφειοκρατικά και ότι ο Οργανισμός αυτός θα ενισχύσει τις δημοτικές υπηρεσίες. Δηλαδή, οι ίδιες δικαιολογίες που έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα, όπου δήμοι υπερχρεώθηκαν στο όνομα της δήθεν ταχύτητας και ανάπτυξης!
Αντί να αλλάξουν τον «γάιδαρο» που δεν τρέχει, αλλάζουν το «σαμάρι» για να αποκτήσουν νέο, με περισσότερες «τσέπες» !!!

Η άποψή μας:

Στην πραγματικότητα, μέσα από τον Οργανισμό αυτό θα διακινούνται με πλήρη αδιαφάνεια τα χρήματα του Δήμου και θα παροπλιστούν οι υπηρεσίες, αφού δεν θα εμπλουτίζονται με νέο προσωπικό.

Για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργικότητας του Δήμου, η δημοτική αρχή όφειλε να ενισχύσει τις υπηρεσίες με εργαζομένους με μόνιμη εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και να τους χορηγήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό όπου απαιτείται.

· Πότε διοίκηση του Δήμου έδωσε μισό εκατομμύριο ευρώ ή έστω και 250.000 € τόσο άμεσα στις υπηρεσίες;

· Πότε οι εργαζόμενοι του Δήμου εισέπραξαν τόσο υψηλές αμοιβές;

· Ποια δημοτική υπηρεσία έχει γραφεία και εγκαταστάσεις που κοστίζουν 58.000 €;

· Πότε έγινε στο εργασιακό δυναμικό του δήμου αντίστοιχη επένδυση και ενίσχυση ώστε να φανεί η πραγματική παραγωγικότητα των εργαζομένων;

· Από πού κι ως πού για ταξίδια, συνέδρια, επικοινωνιακή πολιτική του Οργανισμού αυτού χρειάζονται 24.000€ το χρόνο; Πόσοι Μαρουσιώτες κερδίζουν τόσα χρήματα ετησίως αυτή την εποχή;

Το μόνο που γίνεται επί χρόνια, είναι η απαξίωση των υπηρεσιών, η συντήρηση της υποστελέχωσής τους, οι συμβάσεις με ιδιώτες για αντικείμενα που αφορούν τις δημοτικές υπηρεσίες (πχ οδοφωτισμός), ώστε να βρίσκει έρεισμα το επιχείρημα ότι δήθεν με τέτοιου είδους Οργανισμούς ωφελείται ο πολίτης.

Στην πραγματικότητα, με αυτού του είδους τους Οργανισμούς, γίνεται κατασπατάληση του χρήματος των πολιτών χωρίς να μπορούν να ελεγχθούν ή να εμποδιστούν οι δαπάνες. Τελικά, αυτό ζημιώνει τους πολίτες.

Η παράταξή μας «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» πήρε αντίθετη θέση στην σύσταση και του Οργανισμού αυτού.

———————–
Δ.Τ.: 15.04.21

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s