«Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή»:
Κατάθεση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας
Κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων δημοτικής πολιτικής, αλλά και θεσμικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας προς όφελος των κατοίκων πραγματοποίησε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου της 12/01/21 η Μαίρη Διακολιού, εκ μέρους της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή».
Η συνεδρίαση έγινε υποχρεωτικά από την διοίκηση του Δήμου, αφού όλοι οι συνδυασμοί και οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατέθεσαν σχετικό αίτημα αξιοποιώντας πρόβλεψη του κώδικα δήμων και κοινοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άρνηση που έχει επιδείξει ο δήμαρχος κ. Θ. Αμπατζόγλου επί μήνες, να λειτουργήσει την διαπαραταξιακή επιτροπή για την τοπική διαχείριση ζητημάτων/συνεπειών της πανδημίας. Επιτροπή που είχε συμφωνήσει ο ίδιος και τα μέλη του συνδυασμού του να συσταθεί και να λειτουργήσει με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρχή της πανδημίας.
Ακολουθεί κείμενο με τις προτάσεις, καθώς και βίντεο από την τοποθέτηση της Μ. Διακολιού με τις θέσεις της παράταξής μας.
————————————————–
Η τοποθέτηση μας σε κείμενο
Δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν αντίθετη στην συνυπογραφή της αίτησης που αφορά την διεξαγωγή του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, κι αυτό διότι τις προτάσεις και επισημάνσεις μας σχετικά με τον κορωνοϊό, τις επιπτώσεις του και τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του, τα έχουμε όλες οι παρατάξεις εκφράσει με ποικίλους τρόπους ακόμη και σε επίπεδο ΔΣ, αλλά τίποτα δεν έγινε.
Και πείστηκα τελικά να συνυπογράψω, υπό το βάρος του επιχειρήματος ότι χρέος μας είναι η συνέχιση της διεκδίκησης. Εύχομαι και προτείνω μετά το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό, στην δυστυχώς πιθανή περίπτωση που για ακόμη μία φορά δεν θα υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση της Διοίκησης στις προτάσεις μας, εμείς, ως μειοψηφία του Δήμου, με την ίδια σύμπνοια που επιδεικνύουμε σήμερα, να κλιμακώσουμε την διεκδίκησή μας με τρόπους που θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, όπως πχ με δημοσιοποίηση ενός κοινού μας διεκδικητικού ή καταγγελτικού κειμένου.
Ο συνδυασμός μας, «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» κατά την αρχή της πανδημίας, κατέθετε τις προτάσεις του με αποστολή μέιλ στον Δήμαρχο, θεωρώντας καλόπιστα ότι η υγειονομική κρίση δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή επικοινωνιακής προβολής, αλλά πεδίο συνεργασίας.
Δυστυχώς, η Διοίκηση του Δήμου μας αντιμετώπισε με πρωτοφανή αδιαφορία. Όχι απλά απουσία επικοινωνίας και συζήτησης των προτάσεων, ούτε καν απάντηση επιβεβαίωσης της λήψης των προτάσεων αυτών!
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Έργου που συστήθηκε, αποτέλεσε μάλλον επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού ουδέποτε λειτούργησε επί της ουσίας, ούτε συνεδριάζει.
Δυστυχώς, η Διοίκηση έχει αφήσει την διαχείριση του κορωνοϊού στον «αυτόματο πιλότο». Εφαρμόζει μόνο όσα εκτάκτως νομοθετεί η Κυβέρνηση χωρίς να έχει αναπτύξει δικό της, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης, χωρίς διαφάνεια πέραν των όσων δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (πχ ζητήσαμε το Πλάνο Έκτακτης Ανάγκης που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να μας το χορηγήσει, ζητήσαμε να μάθουμε τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν προσλήψεις λόγω κορωνοϊού και τους λόγους της ελάχιστης δημοσιότητας των προσλήψεων αυτών, αλλά ουδείς μας ενημέρωσε) και χωρίς να έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Όμως είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρχει ειδική πολιτική των δήμων γιατί οι νόμοι που θεσπίζει μία Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να εφαρμόζονται οριζόντια, χωρίς αντίληψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε κοινωνίας.
Σε μία πόλη όπως το Μαρούσι, από τις μεγαλύτερες του λεκανοπεδίου, με καθημερινές μετακινήσεις πληθυσμού από άλλες περιοχές λόγω των γραφείων των πολυεθνικών και των υπερτοπικών χρήσεων, ελάχιστες ήταν οι δράσεις που αντιστοιχούσαν στο μέγεθός της. Μία από αυτές ήταν η χορήγηση τεστ στον πληθυσμό από τον ΕΟΔΥ. Η πρωτοβουλία αυτή, λίγο ως πολύ παρουσιάστηκε ως ενέργεια της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου και στιγματίστηκε από την επώνυμη, δημοσιευμένη μαρτυρία συμπολίτισσάς μας, ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος, μετά τις δηλώσεις του στα δημοσιογραφικά συνεργεία όπου μίλησε για την ατομική ευθύνη του καθενός, λες και το κάθε άτομο ξεχωριστά ευθύνεται για την διασπορά του κορωνοϊού, αφού αυτά απεχώρησαν, έβγαλε τη μάσκα του και συνομιλούσε καπνίζοντας σε κοντινή απόσταση με άλλους συμπολίτες μας!
Εννοείται ότι καταγγείλαμε το γεγονός, αλλά όμως η καταγγελία μας δεν δημοσιεύτηκε καν, από κανέναν!
Φυσικά, φαντάζομαι, αν είσαι πρωθυπουργός, σύζυγος πρωθυπουργού ή δήμαρχος δικαιούσαι μία στιγμή ανεμελιάς, την ίδια ώρα που οι λοιποί ασφυκτιούμε στην καραντίνα…
Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε στις θεσμικές μας προτάσεις.
Ασφαλώς επικροτώ κάθε διεκδίκηση προς την Κυβέρνηση για θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόσληψη γιατρών και εκπαιδευτικών, αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, δημιουργία νοσοκομείων μόνο για κορωνοϊό, αύξηση των αιθουσών, δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό, ουσιαστική ενίσχυση των πληγέντων, ανάκληση των νόμων που καταληστεύουν τα εισοδήματα των μικρών και μεσαίων τάξεων και καταστρέφουν το περιβάλλον κλπ. Δεν θα σταθώ όμως στο τι θα κάνει τελικά η Κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να επιμείνω σε προτάσεις που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο Δήμος μας:
Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι καθεμία από τις προτάσεις μας έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα για τους πολίτες των μικρομεσαίων και φτωχών εισοδημάτων της πόλης μας, γιατί αυτοί έχουν πληγεί από την πανδημία, η οποία έχει ξεκάθαρα συνέπειες ταξικά διαχωρισμένες. Επίσης, να πω ότι τα μέτρα αντιμετώπισης δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού αλλά και την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
1. ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξ αρχής προτείναμε, ο Δήμος να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που ανέστειλαν τις εργασίες τους λόγω κυβερνητικής εντολής στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, για όσο χρόνο αυτές παρέμειναν και θα παραμείνουν κλειστές και για έξι μήνες επιπλέον, προκειμένου να τους δοθεί μία «ανάσα» για την οικονομική τους ανασυγκρότηση. Για το θέμα αυτό, ο Δήμος μας μπορεί να υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για νέα ευμενέστερη πολιτική για τα τέλη.
Επιπροσθέτως, προτείνουμε:
• Διακανονισμό δημοτικών τελών/χρεών και διαγραφών όπου αυτό χρειάζεται.
• Δημιουργία και λειτουργία γραφείου για τη δωρεάν νομική υποστήριξη και συμβουλευτική επαγγελματιών που το έχουν ανάγκη. Προετοιμασία τους για αντιμετώπιση δικών για εξώσεις, διεκδικήσεις οφειλών, κατασχέσεις κλπ με διαπαραταξιακή επιμέλεια και ευθύνη.
• Κατάργηση δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας από και προς τα Mall και διάθεση αυτών των δρομολογίων για τη μεταφορά επιβατών από και προς την παραδοσιακή αγορά του κέντρου Αμαρουσίου.
• Συνολική παρέμβαση στο κέντρο ώστε να γίνει φιλικό προς τους πεζούς και να ενισχύει τους καταστηματάρχες: Αρχιτεκτονική μελέτη για νέο τρόπο διαχείρισης μέρους των πλατειών για να μπορούν να λειτουργούν με υγειονομική ασφάλεια τα καταστήματα σε στεγασμένους χώρους αλλά ανοικτούς. Μελέτη για τοποθέτηση αρχιτεκτονικά αρμονικών στεγάστρων στους πεζοδρόμους της παραδοσιακής αγοράς του κέντρου. Κατασκευή δωρεάν δημοτικού πάρκινγκ στον χώρο της τ. ιδιοκτησίας Καρούζου.
• Υποστήριξη των τοπικών εμπόρων για τη δημιουργία δωρεάν e shop σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
• Ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου και διεύρυνση των δικαιούχων βοήθειας.
• Ενίσχυση των ανέργων.
• Κουμπί πανικού για τους ηλικιωμένους κατά το πρότυπο της πόλης των Τρικάλων.
Βρισκόμαστε στη διάθεση της δημοτικής αρχής να συζητήσουμε το οικονομικό σκέλος των προτάσεων μας και τις δυνατότητες χρηματοδότησης, όπου αυτή χρειάζεται.
2. ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:
Μόλις εχθές, Δευτέρα 11/1/2021, η κυβέρνηση, μετά από παρατεταμένες ανακολουθίες και χωρίς ακόμη να έχει την συναίνεση των ειδικών επιστημόνων, άνοιξε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αγνοώντας τις προτάσεις και τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.
Το ερώτημα που τίθεται αμείλικτο για την διοίκηση του κ. Αμπατζόγλου είναι τι έκανε τους τελευταίους δέκα μήνες για να εξασφαλίσει με ενέργειες του δήμου Αμαρουσίου την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων της πόλης μας, οψέποτε και αν άνοιγαν;
Απολύτως τίποτα, πέρα από τα πρόσκαιρα συμβατικά των κρατικών ΠΝΠ. Προτείνουμε να γίνουν όσα μπορούσαν να είχαν γίνει, όπως:
• Δημιουργία υποδομής για διάθεση και τοποθέτηση διάφανων διαχωριστικών πλεξιγκλάς μεταξύ των θρανίων και χώρων αποθήκευσης τους εντός κάθε σχολικής μονάδας.
• Μετασκευή τυχόν ανεκμετάλλευτων χώρων σε κάθε σχολική μονάδα με σκοπό την διάσπαση τμημάτων.
• Συνέργειες για εξασφάλιση γραμμών υψηλής ταχύτητας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε κάθε σχολική μονάδα.
• Προμήθεια, εκτός από μάσκες, σε όλους τους εκπαιδευτικούς (αλλά και στους δημοτικούς υπαλλήλους και γενικά τους εργαζόμενους νευραλγικών τομέων) με τις ελαφρού τύπου, διάφανες προσωπίδες που εκμηδενίζουν την διάδοση του ιού όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την μάσκα.
• Πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών για τα σχολεία
• Οργάνωση χορήγησης τεστ στους εκπαιδευτικούς
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε το παράδειγμα του κ. Πελετίδη, δημάρχου Πάτρας. Ακολουθήστε το παράδειγμα του δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου.
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ:
Αρχικά, να συγχαρώ έστω και καθυστερημένα την γιατρό κ. Μαρία Γώγου, θεωρώντας θετική την εξέλιξη της ανάληψης των καθηκόντων της ως νέας υπεύθυνης του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου και της εύχομαι επιτυχημένη θητεία.
Θεωρώ ευτυχή συγκυρία ότι τοποθετήθηκε στη θέση αυτή, ενώ είναι επιφορτισμένη με αντίστοιχες αρμοδιότητες στο Δήμο ως μέλος της Διοίκησης, γιατί μπορεί να συνδυάσει τις δύο θέσεις της και να εναρμονίσει δράσεις που να μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα.
• Αξιοποίηση των όποιων εναπομεινασών υπηρεσιών υγείας του Δήμου Αμαρουσίου και ενεργοποίηση νέων υπηρεσιών, μαζί με εθελοντικές δράσεις σε κτήριο που να γειτνιάζει με το Κέντρο Υγείας. Να μελετηθεί ο τρόπος συμπληρωματικής και επικουρικής λειτουργίας της δημοτικής οργάνωσης προς την κρατική.
• Δημιουργία δημοτικής δομής αγοράς ή διανομής κατ’ οίκον (ή αγοράς και διανομής για αναξιοπαθούντες) φαρμάκων ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες για τις περιόδους καραντίνας και όχι μόνο.
• Δημιουργία δημοτικής δομής λίγων δωματίων για προσωρινή διαμονή για περιπτώσεις νέων αστέγων ή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
• Λειτουργία γραφείου δωρεάν νομικής υποστήριξης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
• Λειτουργία μηχανισμού ψυχολογικής υποστήριξης από τις συνέπειες της καραντίνας και από τον κοινωνικό στιγματισμό των νοσούντων. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους ήδη ψυχικά ασθενείς
• Δημιουργία και λειτουργία μηχανισμού στήριξης γυναικών, που υφίστανται εντονότερα τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας
• Να εξετασθεί το κατά πόσο η Τοπική Μονάδα Υγείας του Αμαρουσίου (το πρώην ΙΚΑ) μπορεί να λειτουργήσει επί 24ώρου ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, ώστε να μην σωρεύονται δυνητικά ασθενείς πολίτες στα νοσοκομεία αναφοράς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, δυσχεραίνοντας το έργο των ιατρών.
• Να εξασφαλιστούν μαζικά δωρεάν τεστ στις δομές υγείας.
4. ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
• Ορμώμενοι από το γεγονός του ότι κανένα ΜΜΕ της πόλης δεν φιλοξένησε την καταγγελία της παράταξης για την ανεύθυνη συμπεριφορά του δημάρχου να βγάλει δημοσίως τη μάσκα του ανάμεσα σε κόσμο, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα εξήρε την ατομική ευθύνη ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταθέτουμε πρόταση να σχηματιστεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα φροντίζει ώστε ο δήμος και όλα τα νομικά του πρόσωπα θα πληρώνουν εγκαίρως τα τοπικά ΜΜΕ για τις υπηρεσίες τους, θα μοιράζουν ισότιμα έργο και τυχόν επιχορηγήσεις σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ και θα διασφαλίζει ότι αυτά θα ενισχύονται δίκαια, κατοχυρωμένα, σταθερά και κυρίως ανεξάρτητα με το τι γράφουν, ποια είναι η άποψή τους, οι έρευνες τους και οι αποκαλύψεις τους, ακόμη κι αν ασκούν σκληρή κριτική στη Διοίκηση ή στη μειοψηφία.Το ζήτημα είναι αν θέλετε να τολμήσετε, αν σας βολεύει η διαφάνεια. Αυτό θα πρέπει να μας απαντήσετε. Πόσο μάλλον, που εδώ μιλάμε για διαφάνεια που αφορά την υγεία των πολιτών.
• Με αφορμή το γεγονός του ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες υφίστανται περισσότερο το κοινωνικό βάρος των συνεπειών της πανδημίας (πχ τα εισοδήματα των γυναικών αργούν περισσότερο να αποκατασταθούν στην κανονικότητά τους, σε σχέση με των ανδρών) επαναλαμβάνω την πρόταση να δημιουργηθεί δημοτική επιτροπή ισότητας, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.67/23624/14.04.2020).
Εδώ να ενημερώσω ότι η συλλογικότητα με την επωνυμία Κοινότητα Αλληλεγγύης Αμαρουσίου έχει καταγγείλει περιστατικά παρενόχλησης από οδηγό που αυτοϊκανοποιείτο στο αυτοκίνητό του βλέποντας περαστικές γυναίκες στην Λ. Κηφισίας και παρακαλώ και εσάς να πράξετε τα δέοντα προς το Αστυνομικό Τμήμα.
Αντί επιλόγου
«Ο ιός ξυπνά την πάλη των τάξεων, φτωχοί και πλούσιοι βιώνουν την κρίση με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που δημιουργεί κοινωνικές αντιθέσεις, οι οποίες είναι πιθανό να επιβιώσουν για μεγάλο διάστημα, αφότου η μάστιγα θα έχει φύγει… Οι μη προνομιούχοι και οι εθνικές μειονότητες κάνουν τις πιο επικίνδυνες δουλειές, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πιο γρήγορα από τους πλούσιους, τους λευκούς και τους προνομιούχους».
Αυτά δεν τα γράφει ο Ριζοσπάστης, αλλά οι TIMES του Λονδίνου.
Είναι χρέος μας και η παράταξή μας το πράττει, να υποστηρίζουμε τους ευάλωτους που πλήττονται σήμερα και θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία, δηλαδή τις μικρομεσαίες και φτωχές οικογένειες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα ΑΜΕΑ κλπ με πράξεις για να αποκτήσουν μία πραγματική ποιότητα ζωής και όχι απλά για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.