Νέα προσβολή στο Δάσος Συγγρού

Ύποπτη και επικίνδυνη εγκατάσταση μέσα στο Δάσος Συγγρού
να αφαιρεθούν άμεσα οι απαράδεκτες κολώνες

 

Από 12/10/2020 έως 14/10/2020 στο Δάσος Συγγρού πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκσκαφής και τοποθέτησης πρόσθετων στύλων με ηλεκτροφόρα καλώδια από τη ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ), που διατρέχουν εγκαρσίως το δάσος από την οδό Β. Ηπείρου έως τη Λ. Κηφισίας.
Οι στύλοι έχουν τοποθετηθεί μέσα σε φυσικούς χώρους. Γειτνιάζουν ή εφάπτονται με δέντρα, θάμνους ή κλαδιά, πράγμα που επαυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η παράταξή μας έχει υποβάλει ερωτήματα στη Διοίκηση του ΙΓΕ, στη ΔΕΔΔΗΕ, στην Πυροσβεστική, στο Δασαρχείο και φυσικά στο Δήμαρχο Αμαρουσίου και στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, ώστε να διαπιστωθεί:

Α) Ποιος ο σκοπός της παρέμβασης;
Β) Αν υπάρχουν μελέτες που να αφορούν την παρέμβαση αυτή και να μας χορηγηθεί αντίγραφό τους.
Γ) Αν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις για την επέμβαση αυτή και να μας χορηγηθεί αντίγραφό τους.
Δ)  Αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για προστασία της βλάστησης από φωτιά λόγω των καλωδίων, και ποια είναι αυτά.
Ε) Αν εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι εγκατάστασης καλωδίων, ποιοι ήταν αυτοί και γιατί απερρίφθησαν.
ΣΤ) Αν ο Δήμος, η Πολεοδομία Αμαρουσίου και το Δασαρχείο είχαν γνώση των εργασιών και αν τις ενέκριναν.

Στις ερωτήσεις μας ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΙΓΕ κ. Έξαρχο καθώς και με τον Δ/ντή του ΙΓΕ κ. Μπαλωτή, λάβαμε την πληροφόρηση ότι η ΔΕΔΔΗΕ πρόσθεσε κολώνες και αύξησε την τάση των καλωδίων χωρίς να το ζητήσει το ΙΓΕ, το οποίο επέτρεψε την παρέμβαση και την είσοδο στο Δάσος. Δεν γνώριζαν όμως με σαφήνεια να μας ενημερώσουν, το λόγο της ενέργειας αυτής.

Είναι σαφές ότι η παράταξή μας αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια η οποία υπονομεύει το δασικό χαρακτήρα του Συγγρού, ή υποβαθμίζει το περιβάλλον, την ποιότητα του τοπίου και τις αισθητικές αξίες. Και ιδίως, σε κάθε αυθαίρετη πράξη.

Καμία παρέμβαση στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, ή της οικονομικής ανεξαρτησίας του ΙΓΕ (φορέα που διαχειρίζεται το Δάσος Συγγρού) δεν δικαιολογεί πράξεις διαχείρισης που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη επιστημονικά επιμελημένης προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού κάλλους του Δάσους. Που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ανήκει στους πολίτες με αυτές τις προϋποθέσεις και όχι ως εμπόρευμα.

Η παράταξή μας θα συνεχίσει ακούραστα τις θεσμικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις, παράλληλα με δράσεις μαζί με τους πολίτες που αγαπούν το Δάσος Συγγρού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s