Εν κρυπτώ οι συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Ανακοίνωση με την οποία η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» αναφέρεται στο θέμα των κλειστών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεχίζει να επιλέγει η δημοτική αρχή του Θ. Αμπατζόγλου, δημοσιοποιήθηκε στις 09|09|20. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


«ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Θα  περίμενε κανείς ότι με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, η Διοίκηση θα είχε κατορθώσει να βρει λύση ώστε οι συνεδριάσεις του ΔΣ να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τιμούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες μας από την προεκλογική περίοδο και την αρχή της θητείας του κ. Αμπατζόγλου, όπου εξήρε την αξία της διαβούλευσης με τους δημότες εξαγγέλλοντας ότι θα τους κάνει κοινωνούς στη λήψη αποφάσεων.

Όμως, όλες αυτές οι εξαγγελίες στην πράξη αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αφού, με την αφορμή του κορωνοϊού, οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, γίνονται με τηλεδιάσκεψη, με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι και πολίτες να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην πόλη μας μόνο από τα δελτία τύπου της Διοίκησης και των λοιπών παρατάξεων (με υποκειμενικότητα και ανισότητα στην διάδοση), γεγονός το οποίο αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία.

Ακόμη κι αν η Διοίκηση τεκμηριωμένα κρίνει ότι η δια ζώσης διεξαγωγή των συνεδριάσεων είναι αδύνατη (αλλά οι εκδηλώσεις δυνατές;), παραμένει αδικαιολόγητη η άρνησή της να αξιοποιήσει τη δυνατότητα συμμετοχής δημοσιογράφων στις τηλε -συνεδριάσεις και αδικαιολόγητη παραμένει η άρνησή της να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ευρείας ζωντανής προβολής των συνεδριάσεων (live streaming), που έχει και πληρώνει ο Δήμος, η οποία μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται και από δυνατότητα των πολιτών όχι μόνο να παρακολουθούν, αλλά και να αποστέλλουν τα ερωτήματα και τα σχόλιά τους.

Τη μέθοδο αυτή έχουν ακολουθήσει ήδη εδώ και καιρό άλλοι Δήμοι, όπως πχ ο Δήμος Κηφισιάς, η Βουλή (σ.σ.: πέραν του καναλιού, και για τις διαδικασίες διαβούλευσης με δικαίωμα διαδικτυακής πρόσβασης των φορέων) και κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά….

Ο Δήμος Αμαρουσίου προτιμά να ονομάζει «διαβούλευση με τους πολίτες» τις ολιγομελείς περιοδείες του δημάρχου στις γειτονιές, αντί να φροντίσει να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία πραγματικά διασφαλίζουν την διαφανή, ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών».

—————————
Δ.Τ.: 09.09.20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s