Ανέτοιμος και πάλι ο Δήμος Αμαρουσίου για την δίχρονη εκπαίδευσηΕνόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και υπό τις εξαιρετικά ειδικές, «πιεστικές» συνθήκες στις οποίες δοκιμάζεται εφέτος η σχολική κοινότητα (μαθητές, δάσκαλοι/καθηγητές, γονείς), η επικεφαλής της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή», δημοτική σύμβουλος Μ. Διακολιού, δημοσίευσε παρέμβαση για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Η διοίκηση του δήμου και ο Δήμαρχος, κ. Θ. Αμπατζόγλου, έχουν την ευθύνη για το αρνητικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί αδικαιολόγητα και γι’ αυτό ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να δώσει απαντήσεις στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως, να επιλύσει τα προβλήματα άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς της πόλης και οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, δεν γίνεται να επωμίζονται επιπλέον προβλήματα στα όσα ήδη έχουν συσσωρευθεί εις βάρος τους.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«ΕΡΩΤΗΣΗ

Ήδη από το έτος 2018, οπότε θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αποτελούσε ευθύνη των δήμων η εφαρμογή της με κατασκευή αιθουσών, εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων και γενικά συντονισμένες δράσεις προς το σκοπό αυτό.

Ο Δήμος μας, απέφυγε αρχικά την υποχρέωσή του αυτή με αλλεπάλληλες εξαιρέσεις του από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, πλην όμως εν τέλει ανέλαβε να διεκπεραιώσει έστω και αργά τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά, που ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Δυστυχώς, παρά τις -όπως αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα- κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις της Διοίκησης ότι  «όλα θα είναι έτοιμα», ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στην πόλη μας, ότι έχουν βρεθεί και διαμορφώνονται οι χώροι, βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και ακόμη οι αίθουσες δεν υπάρχουν καν, ή ακόμη κατασκευάζονται.

Παράλληλα, η παράταξή μας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από κατοίκους, σύμφωνα με τις οποίες, στις αίθουσες που ακόμη σήμερα κατασκευάζονται, δεν προβλέπονται χώροι όπου οι γονείς θα μπορούν με ασφάλεια να σταματούν για να παραδίδουν τα παιδιά τους, τα οποία υπογραμμίζουμε είναι προσχολικής ηλικίας και έχουν ανάγκη συνοδείας για την ασφάλειά τους.

Είναι μάλιστα γνωστή και η καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου σύμφωνα με την οποία ο Δήμος αναζητεί να χρησιμοποιήσει, ως αίθουσες για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τις αίθουσες πολλαπλών εκδηλώσεων των Δημοτικών Σχολείων, αδιαφορώντας παντελώς για ζητήματα όπως η εύρυθμη λειτουργία του Ολοήμερου που χρησιμοποιεί τις αίθουσες αυτές ως χώρους συγκέντρωσης και σίτισης, και κυρίως για θέματα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο υπεύθυνος Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αμαρουσίου, κ. Σαγρής, σε άτυπη ενημέρωσή του προς την παράταξή μας, απέδωσε την καθυστέρηση σε ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών  ως προς την προμήθεια των αιθουσών και τη σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του θέματος. Εκτίμησε δε, ότι η καθυστέρηση θα διαρκέσει ένα μήνα, έως τις 14 – 15 Οκτωβρίου 2020.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

1) Ποια είναι η συμφωνία που υπεγράφη με τον εργολάβο ως προς την κατασκευή των αιθουσών και τα χρονοδιαγράμματά της; Γιατί έγιναν ανεκτές οι καθυστερήσεις στην κατασκευή; Παρακαλούμε για αντίγραφο της σύμβασης.

2) Πότε υπεβλήθησαν από τον Δήμο τα αιτήματα για την προμήθεια αιθουσών και την εγκατάσταση συνδέσεων με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό; Παρακαλούμε για αντίγραφα των σχετικών εγγράφων στην ΚΤΥΠ, στη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

3) Ποιο είναι συγκεκριμένα το σύνολο των ελλείψεων του Δήμου για να ολοκληρωθούν λειτουργικά οι χώροι όπου θα διεξάγεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση;

4) Ποιες, ονομαστικά, ήταν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος εντός του καλοκαιριού ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου στο Μαρούσι;

5) Έγινε πρότερη συνεννόηση με τους Διευθυντές των Σχολείων των οποίων οι αίθουσες υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν;

6) Πού στηρίζεται η εκτίμηση ότι η χρονική καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα;»


—————————-
Δ.Τ.: 07.09.20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s