Μήνυμα για την 19η Μαΐου, ποντιακή γενοκτονία

98207421_10158351602387710_6086070242998484992_n


Ανακοίνωση της παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή»:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες, γιατί σαν σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας: Η γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου.

Στις 19 Μαΐου 1919, ξεκίνησε από τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ η τελευταία φάση του πογκρόμ που είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ποντιακές κοινότητες που έως τότε άνθιζαν οικονομικά και πολιτιστικά, να δολοφονηθούν εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι, και όσοι απέμειναν να ξεριζωθούν και πέσουν στη δυστυχία της προσφυγιάς.

Είναι γνωστές οι πολιτικές επιλογές και οι διεθνείς συσχετισμοί που οδήγησαν στην καταστροφή αυτή και σε άλλες, μετά από αυτή. Με την ευκαιρία της ιστορικής αυτής ημέρας οφείλουμε όλοι να βγάλουμε συμπεράσματά μας και να αναλάβουμε την ευθύνη των δικών μας πολιτικών επιλογών, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ζούμε κάτω από την εκμετάλλευση και να ενεργούμε βασιζόμενοι σε αλλότρια συμφέροντα, παρά μόνο στα δικά μας.

Έχουμε, όλοι οι Έλληνες, χρέος και καθήκον να διατηρήσουμε αναλλοίωτη και ζωντανή τη μνήμη της ιστορίας μας. Γι αυτό οφείλουμε θερμά συγχαρητήρια στους ποντιακούς συλλόγους, όπως τον Σύλλογο Ποντίων Αμαρουσίου «ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ» που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, που πρωτοστατεί στη διαφύλαξη της μνήμης και της ποντιακής παράδοσης, τιμώντας τους προγόνους μας και συνεχίζοντας επάξια την κληρονομιά τους».

—————————–
Δ.Τ. 19.05.20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s