Θέσεις για τα θέματα της «συνεδρίασης» του Δημοτικού Συμβουλίου της 28 Απριλίου

 

images (2)

Στο δια περιφοράς ΔΣ της 28-4-2020, η παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» συμμετείχε με δήλωση για τα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήδη έχουν τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση, με αναφορά στο πώς επηρεάζουν δυσμενώς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σχόλιο για τη στάση του δημάρχου κ. Αμπατζόγλου, ο οποίος αρκείται στο να θριαμβολογεί υπέρ της Κυβέρνησης με δελτία τύπου, αντί να διεκδικεί από αυτήν τους πόρους που τόσο χρειάζεται, ειδικά τώρα, λόγω της πανδημίας.


Διαμαρτυρία για τον τρόπο της συνεδρίασης

Η παράταξη μας κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με το γιατί επιλέχθηκε για ακόμη μία φορά η μέθοδος της δια περιφοράς (με ηλεκτρονικές επιστολές) διεξαγωγής του ΔΣ, αντί της τηλεδιάσκεψης. Αντί δηλαδή να παγιωθεί η μέθοδος της σε πραγματικό χρόνο τηλεδιάσκεψης με την οποία είχε γίνει η προηγούμενη συνεδρίαση της 18-4-2020, η δημοτική αρχή επέλεξε την επιστροφή στον υποβιβασμό της ελάχιστης δημοκρατικότητας που παρέχει η τεχνολογία γι’ αυτήν την δύσκολη περίοδο. Το γεγονός μας δημιουργεί την υποψία ότι σκόπιμα επελέγη η πρωτόγονη μέθοδος κατά την οποία κανείς δεν βλέπει και δεν ακούει κανέναν κατά την συνεδρίαση, δεν δίνονται απαντήσεις, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα κανενός είδους διαλόγου και διατύπωσης επιχειρημάτων. Έτσι, είναι δυνατόν να αποκρύπτονται στοιχεία, να μην καταδεικνύεται μέρος τυχόν παρασκηνίου μίας εισήγησης ή μιας πολιτικής επιλογής, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτονται και να μην εκτίθενται οι επινοητές τους.

Δικαιώματα των γυναικών του Αμαρουσίου

Επικαιροποίησαμε την πρόταση σύστασης Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, που θα εργάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους στην πόλη, όπως προβλέπεται από σχετική νομοθεσία, την οποία ήδη είχαμε διατυπώσει από τις  1-10-2019, χωρίς να εισακουστεί.

Εις βάρος των πολιτών τα οικονομικά του Κορωνοϊού;

Επί των θεμάτων του ΔΣ, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Μαίρη Διακολιού, διαφώνησε με την πολιτική που έχει επιλεγεί, η δαπάνη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να βαρύνει τις τσέπες των Μαρουσιωτών, αφού αντλείται από το αποθεματικό του Δήμου και από τα χρήματα που εισπράχθηκαν από εισφορά σε χρήμα λόγω της ένταξης της περιοχής Ν. Σωρού στο σχέδιο πόλης. Ειδικά τα χρήματα των εισφορών από την ένταξη θα έπρεπε να διατεθούν αποκλειστικά για την αναβάθμιση της περιοχής που εντάσσεται. Διατυπώσαμε τη θέση μας, ότι ο κ. Δήμαρχος κακώς δεν είναι διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία για λήψη επαρκών χρηματοδοτήσεων ή ακόμη καλύτερα, για την επιστροφή των πόρων οι οποίοι αφαιρέθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια (σε ύψος -60%).


Ύποπτη σπουδή για οικόπεδο «πολιτισμού»

Η διοίκηση Αμπατζόγλου, διαρκούσης ακόμη της καραντίνας, αποφάσισε να δεσμεύσει ακίνητο (μικρό, στενόμακρο οικόπεδο) για πολιτιστικούς σκοπούς, στην περιοχή Σισμανογλείου, συνολικής αξίας 150.000 ευρώ, περίπου, χωρίς να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που έθεσε σχετικά η δημοτική παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» δια της επικεφαλής της. Για το λόγο αυτό απείχαμε από τη συζήτηση του θέματος αυτού, διαμαρτυρόμενοι, καθώς αυτή η απαξίωση δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν το ΔΣ διεξαγόταν με τηλεδιάσκεψη, όπως ζητήσαμε.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Αμπατζόγλου αποδέχτηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ρώτας  να αγνοήσει επιδεικτικά τα ερωτήματά μας, που είχαμε εγγράφως καταθέσει, και που ήταν τα εξής:

1) Έχει η Διοίκηση άποψη ως προς το τι πολιτιστική χρήση θα στεγαστεί εκεί και ποιο το χρονοδιάγραμμα και το κόστος υλοποίησής της, αν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη;
2) Γιατί η εν λόγω διαδικασία  επισπεύθηκε εν μέσω καραντίνας λόγω κορωνοϊού; Ποιος ο επείγων χαρακτήρας της υπόθεσης ώστε να μην συζητηθεί το θέμα σε δια ζώσης ΔΣ, με δημοκρατικό διάλογο;
3) Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να επιλεγεί το συγκεκριμένο και όχι άλλο ακίνητο;
4) Ποιοι οι ιδιοκτήτες του δεσμευόμενου οικοπέδου;
5) Δεδομένου ότι υπάρχουν κι άλλες γειτονιές του Αμαρουσίου που στερούνται πολιτιστικών χώρων, υπάρχει σχέδιο ανάλογων δεσμεύσεων ακινήτων και σε άλλες πολεοδομικές ενότητες;
6) Η παρούσα δέσμευση εντάσσεται σε μία γενικότερη συνολική πολιτική αναφορικά με τον τομέα του πολιτισμού,  και αν ναι, α) ποια είναι αυτή, β) γιατί δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση και έγκριση στο ΔΣ ως πρόγραμμα πολιτικής και γ) αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη που να τη στηρίζει.

Τα ερωτήματα αυτά, δεν σημαίνουν φυσικά, ότι η παράταξή μας δεν στηρίζει πολιτιστικές δράσεις και σκοπούς, αλλά διαφωνούμε στην εν κρυπτώ δέσμευση ποσών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να υπάρχει διαφάνεια και συνολικό σχέδιο.

Μαίρη Διακολιού
Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ»
Δημοτική Σύμβουλος

—————————
Δ.Τ. 03.05.20

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s