Κακοί οιωνοί: Η μετατροπή του Δάσους Συγγρού σε «Αγρόκτημα Πόλης» και η ανάμειξη ιδιωτών στην διαχείριση του…


Δελτίο Τύπου 06|09|19
—————————

Δήλωση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή» της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Αμαρουσίου, Μαίρης Διακολιού, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη:
«Αρχικά να ευχηθώ καλή πορεία και καλή δύναμη στο νέο, Μαρουσιώτικο, επί το πλείστον, ΔΣ του ΙΓΕ στο καθήκον του για την διαχείριση του Δάσους Συγγρού.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε με την ανακοίνωση των μελών του νέου ΔΣ, την «αναβάθμιση» του Δάσους σε «Αγρόκτημα πόλης».

Πρόκειται για μια ορολογία που δεν (μου) είναι σαφής ως προς την έννοιά της, αλλά που από μόνο το άκουσμά της δημιουργεί επιφυλάξεις ως προς την έννοια της «αναβάθμισης».
Το Δάσος Συγγρού είναι από τα ελάχιστα φυσικά δάση στην Αττική, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, και το να μετατραπεί σε «αγρόκτημα» δύσκολα ακούγεται ελπιδοφόρο.

Η δε χρήση της μεθόδου των ΣΔΙΤ μόνο καλό δεν προμηνύει γιατί η κερδοφορία των ιδιωτών επιχειρηματιών πάντα μπαίνει πάνω από το περιβάλλον.

Ζήσαμε παλαιότερα πολλές -ευτυχώς αποτυχημένες- προσπάθειες επιβουλής του Δάσους Συγγρού (πχ την προσπάθεια του «οικολόγου» κ. Καραμερου να το μετατρέψει σε πόλο τουριστικής έλξης δια επιχειρηματικών μορφωμάτων τύπου cluster, ή την -με παρόμοια μέθοδο- προσπάθεια Τζανίκου να το εντάξει επιχειρηματικά στην «ανάπτυξη» των Ολυμπιακών Αγώνων 2004) και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι σε τέτοιου είδους και μεγέθους εξαγγελίες.

Εύχομαι όμως, το γεγονός του ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ είναι απ’το Μαρούσι να αποτελέσει κίνητρο αποτροπής κάθε τυχόν προσπάθειας αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα του δια της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s