Ερώτηση Μ. Διακολιού για τα εργατικά ατυχήματα στο Δήμο Αμαρουσίου

Προ ημερών, ο θάνατος από καρδιακό επεισόδιο, εργαζομένου του Δήμου Αμαρουσίου, επανέφερε στο φως της επικαιρότητας ένα χρόνιο ζήτημα. Με αυτήν την αφορμή η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Μ. Διακολιού, κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την ερώτηση που ακολουθεί, προκειμένου να απαντήσει η διοίκηση Πατούλη:

Τα εργατικά ατυχήματα στο Δήμο μας.

Ο πρόσφατος θάνατος του άτυχου εργαζομένου, δεν είναι δυστυχώς ο μόνος. Προ εβδομάδων σημειώθηκε κι άλλος, πάλι από παθολογικά αίτια. Σε ένα δήμο με ειδικό βάρος, όπως ο δικός μας, που δήμαρχός του είναι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και  περιφανώς νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι ευαισθησία στα θέματα υγείας των εργαζομένων οφείλουν να είναι δεδομένες.

Χρέος έχουμε όλοι μας, εκτός από το να δίνουμε συλλυπητήρια, να προσπαθούμε να διερευνούμε τις βαθύτερες αιτίες αυτών των ατυχημάτων και να προσπαθούμε αφ’ ενός να τις άρουμε και αφ’ ετέρου να αποκαταστήσουμε ή έστω να απαλύνουμε τον πόνο των συγγενών που μένουν πίσω.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

  • Η έλλειψη προσωπικού που σημειώνεται σε όλο το εύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει εντατικοποιήσει την εργασία των υπάρχοντων εργαζομένων;
  • Τα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται στο σύνολό τους στο οικείο βιβλίο; Πχ οι δύο τελευταίοι θάνατοι, ή ο προγενέστερος θάνατος του άτυχου Γεωργίου Τριανταφυλλίδη έχουν καταχωρηθεί ως εργατικά ατυχήματα; Αιτούμαι επισήμως για μία ακόμη φορά την επίδειξη του σχετικού βιβλίου.
  • Διενεργούνται ΕΔΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβησαν τα ατυχήματα (ιδίως του Γ. Τριανταφυλλίδη, που είναι παλαιότερο) ή πρόκειται να διενεργηθούν (ιδίως για τα νεώτερα); Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
  • Τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων είναι γνωστά στην ιατρό εργασίας; Τηρείται σχετικό ιστορικό; Τα καθήκοντα που ανατίθενται στους εργαζομένους συνάδουν με την κατάσταση της υγείας τους;
  • Γίνονται προληπτικές εξετάσεις στους εργαζομένους; Σε τι στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση μίας παλαιότερης εξαγγελίας του δημάρχου περί έκδοσης «κάρτας υγείας» στους εργαζομένους;
  • Συμφωνα με το αρ. 14 παρ. 20 ν. 2 2266/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, «Όταν εργαζόμενος στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τον τρόπο που αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως αυτός ισχύει, αποβιώσει κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης υπηρεσιακού του καθήκοντος, τότε δύναται ένα (1) μέλος της οικογένειας του θανόντος μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας με αυτόν, ή αδελφός ή αδελφή ή σύζυγός του να διορίζεται στο Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα σε κενή οργανική θέση ανάλογη των προσόντων που διαθέτει ο διοριζόμενος. Η αίτηση διορισμού πρέπει να υποβληθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία πέντε (5) ετών από την ημερομηνία του θανάτου ή από τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου ηλικίας για διορισμό ή από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων. Η αίτηση συνοδεύεται από αμετάκλητη δήλωση παραίτησης των λοιπών δικαιούχων από το δικαίωμα διορισμού και συνεπάγεται, από την ημερομηνία διορισμού, την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζομένου από τις οικονομικές απαιτήσεις του έναντι του φορέα, στον οποίο παρείχε την εργασία του ή ήταν ασφαλισμένος ο θανών, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.»

Εξ όσων έχω πληροφορηθεί, η χήρα του εκλιπόντος Γεωργίου Τριανταφυλλίδη, έχει αιτηθεί την εφαρμογή αυτής της διάταξης στην περίπτωσή της, με τη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων.

Σε τι φάση βρίσκεται η επεξεργασία της αίτησής της; Ποια η θέση της Διοίκησης του Δήμου για το ζήτημα αυτό;

Μαίρη Διακολιού
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου
Δικηγόρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s