Για άλλη μία χρονιά το Κτήμα Καρέλλα τυλίχτηκε στις φλόγες: Πρόταση Μ. Διακολιού (αντιπαράθεση με την διοίκηση Πατούλη σε τρεις «πράξεις»)


Ανακοίνωση Μ. Διακολιού (06.06.18)

Για άλλη μία χρονιά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι Εθελοντές ήταν παρόντες για την κατάσβεσή της. Τους ευχαριστούμε. Οι Μαρουσιώτες τους οφείλουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι για άλλη μια χρονιά η αντιπυρική περίοδος βρήκε την πόλη μας απροετοίμαστη. Οι αποψιλώσεις, που είναι ευθύνη του Δήμου, δεν έγιναν έγκαιρα, και στο νευραλγικό σημείο του Κτήματος Καρέλλα, που γειτνιάζει με το Δάσος Συγγρού, τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας, οι αποψιλώσεις πάλι ξεκίνησαν … κατόπιν εορτής, ή μάλλον… κατόπιν πυρκαγιάς!

Εκτός όμως από τις αποψιλώσεις, τις οποίες δυστυχώς, ο Δήμος μας φροντίζει μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πρόληψη των πυρκαγιών αποτελεί και η αναβάθμιση του Δημόσιου χώρου.

Το Κτήμα Καρέλλα αποτελεί έναν χώρο, που ενώ θα μπορούσε να είναι κόσμημα του Μαρουσιού μας, είναι ολότελα αφρόντιστο εδώ και χρόνια και παραμελημένο. Όπως οι Μαρουσιώτες ξέρουν πολύ καλά και όπως διαπίστωσε τελευταία και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, κ. Βλάσσης Σιώμος, στο σημείο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδηλωθεί συχνότατα πυρκαγιές.

Προτείνω, αντί να αναγκαζόμαστε να τρέχουμε πίσω από τις φωτιές, αντί να κάνουμε πολιτική (και «ρεπορτάζ» !!!!) αυτοπροβολής και δήθεν αποτελεσματικότητας μέσα από τις φωτιές και αντί να επιβαρύνουμε την ήδη ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση Πυροσβεστική Υπηρεσία, να κάνουμε σοβαρή πολιτική πρόληψης, ξεκινώντας από το άνοιγμα του διαλόγου που αφορά το κτήμα Καρέλλα:

Πώς μπορεί να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει όαση μέσα στην πόλη; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι «σαλαμοποιημένα» με κατάτμηση των χώρων του για την αποσπασματική ικανοποίηση αναγκών της πόλης μας (πχ γήπεδο); Και πώς θα αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση που οι χρήσεις αυτές θα επιφέρουν στην περιοχή; Τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι της περιοχής για την τύχη του; Καλώ την Διοίκηση, να ξεκινήσει έναν ευρύτατο διάλογο ξεκινώντας από τη βάση, τους κατοίκους της περιοχής, τους τοπικούς συλλόγους, έως την Επιτροπή Διαβούλευσης κι ασφαλώς το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ώστε όλοι μαζί να καταρτίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα δώσει στο κτήμα Καρέλλα την όψη που του αξίζει.

—————————————–


Ανακοίνωση Μ. Διακολιού | απάντηση στον δήμαρχο Γ. Πατούλη
Ο ΡΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ (10.06.18)

Ο δήμαρχος κ. Πατούλης, δια του αντιδημάρχου του, κ. Κόκκαλη, με περισσή ειρωνεία, την οποία αντιπαρέρχομαι ως ανούσια,  ομολόγησε ότι η Διοίκησή του δεν μπορεί να παράσχει στους Μαρουσιώτες επαρκή πρόληψη από τις πυρκαγιές, αφού παραδέχεται ότι είναι αδύνατη η αποψίλωση προ της αντιπυρικής περιόδου σε όλες τις κατοικημένες περιοχές του Δήμου μας και στο Κτήμα Καρέλλα.

Βέβαια, η αποψίλωση στου Καρέλλα έγινε τελικά, αλλά …  όχι (όχι αποκλειστικά, τουλάχιστον)  από τους «δέκα υπαλλήλους» του Δήμου Αμαρουσίου και σίγουρα έγινε μετά τη φωτιά!

Ασφαλώς λοιπόν θα εγκαλούσα την διοίκηση του Δήμου αν τυλιγόταν σε πυρκαγιές οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή της πόλης μας, όπως και την εγκαλώ τώρα για την έλλειψη επαρκούς πρόληψης στο Κτήμα Καρέλλα, όχι απλά επειδή εκεί ξέσπασε η πυρκαγιά, όπως διαστερεβλωμένα αναφέρει, αλλά επειδή (όπως είπα ήδη και προφανώς δεν έγινε κατανοητό;;;) τμήμα του είναι δασικό, επειδή γειτνιάζει με το Δάσος Συγγρού, το σπουδαιότερο πνεύμονα της πόλης, επειδή βρίσκεται δίπλα σε δύο σχολεία, επειδή σε αυτό βρίσκεται δημοτικός λαχανόκηπος και επειδή σχεδόν συστηματικά καίγεται τα τελευταία χρόνια. Οπότε, γιαυτούς τους λόγους έπρεπε ο Δήμος όχι μόνο να έχει, αλλά και να αποδεικνύει έγκαιρα κάθε χρόνο την ευαισθησία του για το σημείο. Δεν αρκεί να τρέχει εκεί μετά τις φωτιές.

Αυτά, δεν χρειάζεται κανείς να είναι «γεωπόνος – ειδικός σε θέματα πολιτικής προστασίας, πυροπροστασίας και στρατηγικού σχεδιασμού» για να τα καταλάβει. Αρκεί η απλή λογική.

Ο ρόλος μου λοιπόν, είναι ένας και μοναδικός, και πολύ τιμητικός για μένα: Εκείνος της Μαρουσιώτισσας, που ενδιαφέρεται για τον τόπο της, χωρίς να έχει διάθεση να υποτιμήσει ή να προσβάλλει κανέναν.

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ

Επειδή δε, κατανοώ ότι η μνημονιακή κρίση δεν επιτρέπει στο Δήμο να έχει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεται, επιπλέον των έγκαιρων αποψιλώσεων, πρότεινα να ανοίξει μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την αναβάθμιση του Καρέλλα που να ξεκινάει από τους κατοίκους και να φτάσει στο ΔΣ, γιατί πρόληψη από τις πυρκαγιές δεν είναι μόνο η αποψίλωση, αλλά και η αναβάθμιση του δημοσίου χώρου.

Επί της προτάσεως αυτής, η Διοίκηση του Δήμου τηρεί σιγή ιχθύος…..

——————————————-

Απάντηση σε νέο δελτίο τύπου που υπογράφεται
από τον ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (12.06.18)

Αφού ο κ. Πατούλης δια του αντιδημάρχου του κ. Κόκκαλη χαρακτήρισε ως «μικρή» μία φωτιά για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν ελικόπτερα και κατά την κατάσβεση της οποίας τραυματίστηκε ένας ηρωικός πυροσβέστης,

Αφού ο κ. Πατούλης δια του αντιδημάρχου του κ. Κόκκαλη απέδειξαν ότι εξαρτούν το ενδιαφέρον και τη σοβαρότητα που επιδεικνύουν για τις πυρκαγιές από το μέγεθός τους (!!!),

Αφού ο κ. Πατούλης δια του αντιδημάρχου του κ. Κόκκαλη απαντούν για την ετοιμότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης, όταν γίνεται λόγος για πρόληψη,

Αφού εν τέλει ο κ. Πατούλης ούτε καν δια του αντιδημάρχου του κ. Κόκκαλη στάθηκε ικανός να απαντήσει στα πραγματικά ζητήματα που τέθηκαν…

….. έσπευσαν να αποδείξουν περίτρανα το «βάθος» των γνώσεών τους, το «υψηλό» επίπεδό τους και τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα… δηλαδή την μεταφυσική τηλεοπτικού τύπου!

Τέλος πάντων, αφού, η διοίκηση Πατούλη και ο Αντιδήμαρχός του κ. Κόκκαλης, όπως λένε, θέλουν να εργαστούν, ας σταματήσουν τους παραλογισμούς, ας σταματήσουν τις ειρωνείες, ας σταματήσουν να μας επιδεικνύουν το «ύψος» του επιπέδου τους,  κι ας ασχοληθούν με το άνοιγμα της συζήτησης για την αναβάθμιση στο Κτήμα Καρέλλα, που έως τώρα το έχουν αφήσει στην εγκατάλειψη και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν.

Μαίρη Διακολιού
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Αμαρουσίου
Δικηγόρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s