Θέσεις Μ. Διακολιού για τις ανακοινώσεις τύπου – φούσκα Γ. Πατούλη περί δήθεν ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μ. ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΤΟΥΛΗ
ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (21.11.17)
Με τα λεφτά των Μαρουσιωτών διαφημίζουμε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους! 

Ο στόχος αυτός όμως, ουσιαστικά θα δημιουργήσει υπεραξία που θα καταλήξει ως κέρδος μόνο στα ιδιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουμε το λογότυπο του Δήμου για να διαφημίζουμε τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους, χωρίς οι Μαρουσιώτες να λαμβάνουν αντάλλαγμα.

Από πότε το Μαρούσι διολίσθησε σε «διαφημιστή» ιδιωτικών εταιριών, και μάλιστα τζάμπα;

Αυτή η εισροή τουριστών – πελατών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, θα επιβαρύνει την πόλη μας, η οποία θα συνεχίσει να διαθέτει το δυναμικό της για να τα εξυπηρετεί (πχ καθαριότητα) χωρίς να κερδίζει.

Ο Δήμος μας δεν είναι τουριστικός δήμος, ώστε να διαθέτει επαρκείς υποδομές προκειμένου η τουριστική κίνηση να δημιουργήσει ανάπτυξη που θα διαχυθεί στις Μαρουσιώτικες οικογένειες. Και ασφαλώς, χωρίς τέτοιες υποδομές, οι «τουρίστες» θα περιοριστούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία από μόνα τους αποτελούν περίκλειστη οικονομία, και δεν υπάρχει δυνατότητα να προσανατολιστούν στην αγορά του Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος, βέβαια, είχε αντίθετη γνώμη, της οποίας η τεκμηρίωση με εξέπληξε δυσάρεστα.
Αρχικά, επεσήμανε ότι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (εν προκειμένω τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία) φορολογούνται, οπότε κι εκείνες -κατά τη γνώμη του- έχουν ίσο δικαίωμα προβολής με τα μέσα του Δήμου. Ο συλλογισμός αυτός όμως, έρχεται σε απ’ ευθείας αντίθεση με την πρόσφατη ομολογία Χαρίτση (Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης) ότι φορολογήθηκαν οι μικροί και οι μεσαίοι οικονομικά και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτοί λοιπόν, οι μεγάλοι, που δεν επωμίσθηκαν το βάρος των μνημονίων, είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία Πατούλη για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού.

Φυσικά, υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί στο Μαρούσι, όπως φρόντισε ο δήμαρχος να υπενθυμίσει. Όμως, οι «τουρίστες -πελάτες -ασθενείς» είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν θα επισκεφθούν μία ξένη χώρα για να απευθυνθούν στο ιδιωτικό ιατρείο ενός ελευθεροεπαγγελματία γιατρού, αυτό το βρίσκουν και στις χώρες τους! Αυτό που θα τους προσελκύσει στην πόλη μας είναι τα εξειδικευμένα θεραπευτήρια, οι μεγάλες ιατρικές μονάδες, τα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, στις ελκυστικές τιμές, τα οποία ασφαλώς και δεν διαθέτει ο ιδιώτης οικογενειακός ιατρός των γειτονιών του Αμαρουσίου, αλλά μόνο οι ιατρικοί όμιλοι.

Το Μαρούσι θα ακουστεί ότι είναι «ιατρόπολις», ήταν το επόμενο επιχείρημα, γεγονός που θα προσφέρει υπεραξία και προβολή στην πόλη…. Ίσως! Αλλά ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν, αν όχι εκείνοι που προβάλλονται; Μάλλον, «παράπλευρη ωφέλεια» της δράσης αυτής (αφού ο μικρομεσαίος Μαρουσιώτης δεν παίρνει τίποτα) θα είναι -όπως δήλωσε ο δήμαρχος- ότι θα αναπτυχθούν οι κενές κτιριακές δομές! Θα διασωθούν, δηλαδή, και τα ερημωμένα κτιριακά συγκροτήματα στην Κηφισίας, αφού αυτά γειτνιάζουν με το κέντρο της μελλοντικής ιατρικής ανάπτυξης…. Αλήθεια, τι έπραξε ο δήμαρχος για την ανάπτυξη των ερημωμένων καταστημάτων και γενικά μικρομεσαίων ιδιοκτησιών της πόλης μας, που λόγω κρίσης μένουν ανοίκιαστα, για να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τα κτιριακά συγκροτήματα του υπερτοπικού κέντρου που τα κατέχουν τράπεζες ή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι;

Το… κερασάκι στην τούρτα όμως, ήρθε όταν ο κ. Δήμαρχος προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί η ίδρυση συνεργατικού επιχειρηματικού σχηματισμού (cluster) για την ενίσχυση της ιατρικής τουριστικής ανάπτυξης!

Τελικά Πατούλης – Καραμέρος ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους….. Μεγαλοεπιχειρηματικά cluster ο ένας, μεγαλοεπιχειρηματικά cluster και ο άλλος…. Μήπως τελικά δεν διαφέρουν και τόσο, όσο θέλουν να δείχνουν;
—————————————–

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2 (29.11.17) Μ.ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ
ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΠ


Ο κ. Πατούλης, με κατηγόρησε για δήθεν «μιζέρια» επειδή υποστηρίζω ότι η πρόθεσή του να ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό στο Μαρούσι θα ωφελήσει μόνο τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους που εδρεύουν στην πόλη μας και όχι τον μικρομεσαίο επαγγελματία, τον οικογενειακό γιατρό στη γειτονιά μας ή τον καταστηματάρχη.

Όμως, πέρα από τους χαρακτηρισμούς, δυστυχώς, ο κ δήμαρχος δεν κατάφερε να διατυπώσει κάποια στοιχειώδη αντίκρουση τεκμηριώνοντας το πώς συγκεκριμένα θα ωφεληθούν οι Μαρουσιώτες από αυτήν την πρωτοβουλία.

Αρκέστηκε στις εκθέσεις ιδεών περί δήθεν αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας έναντι της «γκρίζας πραγματικότητας» που πρεσβεύουν τάχα όσοι υποστηρίζουν τους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν τα προνόμια και την οικονομική ισχύ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Στην πράξη όμως, ο κ. Πατούλης έχει αποδείξει  ποιους υποστηρίζει: Θετική ψήφος στη νομιμοποίηση του MALL (ΕΧΣ), θετική ψήφος στην επέκταση του GOLDEN HALL, μη εισαγωγή της επέκτασης του κτιρίου Μυτιληναίου σε διαβούλευση,  υποστήριξη του ΧΕΥ στην πράξη αρχικά με την ψήφιση των υψομετρικών μελετών (ρυμοτομικών γραμμών;) που αφορούσαν τη νομιμοποίηση της άδειάς του και κατόπιν με διαμόρφωση της οδού επί της οποίας εφάπτεται,  ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην πόλη με ευχολόγια για «βελτίωση του εισοδήματος» μας τάχα, χωρίς εξειδικευμένη πολιτική ενίσχυσης της οικονομικής θέσης των Μαρουσιωτών από αυτήν την επιλογή.

Αυτή η ενδεικτική και μόνο αναφορά αποδεικνύει ότι ο κ. Πατούλης εκφράζεται μεν υπέρ των μικρομεσαίων  Μαρουσιωτών (πάντα με εκθέσεις ιδεών), αλλά πράττει  υπέρ των μεγάλων (ενίοτε πολυεθνικών) ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι Μαρουσιώτες όμως χρειαζόμαστε έργα, όχι λόγια. Η κρίση που μας μαστίζει όλους δεν αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπίες, αλλά με πολιτικές που έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s