Θέσεις για το ζήτημα των δημοτικών συμβασιούχων και η διγλωσσία Γ. Πατούλη
Η τοποθέτηση της Μ. Διακολιού στο Δ.Σ. της 20.06.17 Δήμου Αμαρουσίου για το ανοικτό ζήτημα των συμβασιούχων που εργάζονται στους Δήμους (ανακοίνωση 26.06.17)

Τι πρέπει να γίνει;

Στις 20-6-2017, έγινε έκτακτο ΔΣ για να διατυπωθούν οι θέσεις του Δήμου μας για την τύχη των συμβασιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι και στην ανεργία μετά από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ που κρίνει αντισυνταγματική την νομοθετική παράταση της διάρκειας των συμβάσεών τους.

Η θέση που έλαβε η Μ. Διακολιού είναι πως η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι πολιτικά καταδικαστέα, γιατί στερεί από τους συμβασιούχους το δικαίωμα για δουλειά κρίνοντας σήμερα αντισυνταγματική μία πρακτική χρόνων, καίτοι δημιουργεί θεσμικά μία τετελεσμένη κατάσταση.

Τοποθετήθηκε δε για τις κοινωνικές της συνέπειες, τις ευθύνες των Κυβερνήσεων γενικά και ειδικότερα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και της ΚΕΔΕ, ενώ δήλωσε ότι μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να μην υπολειτουργούν οι δήμοι και γίνουν βορά στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ολόκληρη η τοποθέτηση:

«Η απόφαση του ΕΣ, είναι πολιτικά καταδικαστέα, γιατί: δεν υπολογίζει τις κοινωνικές συνέπειές της, που στην ουσία είναι η στέρηση του δικαιώματος των συμβασιούχων στη δουλειά και κρίνει σήμερα παράνομη μία πρακτική που ακολουθείτο χρόνια τώρα. Δυστυχώς όμως, θεσμικά είναι πλέον δεδομένη και είναι δύσκολο να παρακαμφθεί.

Εδώ λοιπόν τίθενται 3 θέματα:

Α. Ποιες οι κοινωνικές συνέπειες της απόφασης αυτής;
Β. Ποιος φταίει;
Γ. Τι πρέπει να γίνει;

Για τις κοινωνικές συνέπειες η απάντηση είναι προφανής: Χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι στο δρόμο, με ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι για την εργασία που έχουν παράσχει. Από την άλλη πλευρά,  οι Δήμοι δεν θα έχουν διαθέσιμη την εργασία τους στις δημοτικές υπηρεσίες, σε νευραλγικούς τομείς, όπως της καθαριότητας, με ό,τι κίνδυνο ενέχει αυτό μες το καλοκαίρι για τη δημόσια υγεία.

Ποιος φταίει;

Φταίνε διαχρονικά οι νεοφιλελεύθερες Κυβερνήσεις που υπηρέτησαν τα Μνημόνια, που ενώ έκλεβαν τα λεφτά της Αυτοδιοίκησης, αφήνοντάς την χωρίς πόρους και προσωπικό, αποδέχτηκαν την αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, παρά τις ανάγκες που υπήρχαν και υπάρχουν και που αποδέχτηκαν την εναλλακτική λύση των συμβασιούχων, παρόλο που δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε συνάδει με το Σύνταγμα.

Ιδίως, η τυχοδιωκτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η χειρότερη από όλες, γιατί φέρθηκε και λαϊκίστικα, καθώς καλλιέργησε την προσδοκία πρόσληψης των συμβασιούχων έτεινε δήθεν ευήκοον ους στις ανάγκες τους, και ψήφισε μία ασπιρίνη για τις ανάγκες των δήμων, γνωρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και τώρα ρίχνει τις ευθύνες της στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η ίδια δεν έλυσε το πρόβλημα με μόνο γνώμονα την πραγματική αριστερή πολιτική και ιδεολογία που δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από μόνιμη εργασία με δικαιώματα και καθήκοντα. Και τώρα, μας λέει ότι θα λύσει το θέμα πάλι με την πρόσληψη συμβασιούχων, μόνο που τώρα δεν θα είναι 8μηνίτες, αλλά διμηνίτες! Εξαγγέλλει δε και πρόσληψη 2.500 μονίμων, ενώ οι συμβασιούχοι που απασχολούνται σήμερα είναι γύρω στις 10.000 σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν οι απολυόμενοι συμβασιούχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν με αυξημένη μοριοδότηση στον διαγωνισμό!

Φταίει και η ΤΑ α’ βαθμού, η οποία αξιοποίησε τη δυνατότητα των συμβάσεων, χωρίς να αντιταχθεί σε αυτήν, δημιουργώντας εργαζομένους – ομήρους για να επωφελείται από το αλισβερίσι για την ψήφο τους (το παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, κ. Ι. Κουτας), ή που χρησιμοποίησε την ένδεια προσωπικού για να αποπειραθεί να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες, για το αλισβερίσι με φίλους εργολάβους, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να εισπράττουν και να επωφελούνται από τα χρήματα που δίνουν απ’ ευθείας οι δημότες στους δήμους.

Φταίει και η ΚΕΔΕ, που μόνο γενικά αναφέρεται στο δικαίωμα των δήμων να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό και για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε να εργάζονται και να πληρώνονται ως το τέλος του χρόνου με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, δε ζητά την οριστική λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Δήμων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει δηλώσει (24.5.2017 σε ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να λυθούν οι απορίες): «Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους»

Τι πρέπει γίνει;

Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αστερίσκους και περιορισμούς, πρέπει να εμποδίσουμε οι Δήμοι της χώρας να υπολειτουργήσουν και να γίνουν βορά στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή ερήμωσης εις βάρος των πολιτών, να πούμε όχι στην ποινικοποίηση της πληρωμής τους για εργασία που έχουν παράσχει, και τελικά να αρνηθούμε, να πούμε ένα ηχηρό όχι στο να είμαστε εμείς, οι Δήμοι, οι εργαζόμενοι και οι δημότες εκείνοι που τελικά χορεύουμε στο ζουρνά που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι μαζί, συμβασιούχοι ή όχι πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, γιατί όταν πλήττεται σήμερα μία τάξη, αύριο θα πληγεί η επόμενη, όλοι μαζί, γιατί είμαστε όλοι ένα.

————————————–

Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΠΑΤΟΥΛΗ

Η Ολομέλεια του ΕΣ έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική παράταση της διάρκειας των συμβάσεων των εργαζομένων στους Δήμους, που υπηρετούν ιδίως στον τομέα της καθαριότητας. Όμως, ποια θέση έχει πάρει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό; Είναι αλήθεια ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων; Είναι αλήθεια ότι η ΚΕΔΕ προωθεί ως επίσημες απόψεις της αυτές που ψηφίζονται ομόφωνα στο ΔΣ Αμαρουσίου;

Επειδή, όταν στο έκτακτο ΔΣ που έγινε στις 20-6-2017 η Μ. Διακολιού έκανε αναφορά στις ευθύνες της ΚΕΔΕ για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης,  διαβάζοντας αυτολεξεί μία από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πατούλη, ερωτήθηκε από τον ίδιο ποια ημερομηνία έγινε η δήλωσή του αυτή. Η Μ. Διακολιού του απάντησε:
 •          Στις  11.11.16, ο Γ. Πατούλης συναντιέται με τον κ. Σκουρλέτη, στον οποίο θέτει, μεταξύ άλλων, και το θέμα των συμβασιούχων με το αίτημα της δυνητικής εφαρμογής της παράτασης των συμβάσεών τους από τους δήμους, ή την πληρωμή των μισθών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου «Τέθηκε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση της πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα της εφαρμογής της από τους δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής της, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών».
 • Στις 21.12.16 Γ. Πατούλης στέλνει επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα και ζητά την κάλυψη του ποσού της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου «…η ΚΕΔΕ, κατόπιν λήψης απόφασης από το Διοικητικό της Συμβούλιο, είχε προτείνει η κάλυψη της δαπάνης συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, να γίνει από την Κεντρική Κυβέρνηση.. .»
 • Στις 22.12.16 ο Γ. Πατούλης ζητά να μην μείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι και να υπάρχει νομιμότητα στην διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: «Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των εργαζομένων. Δεν θα δεχθούμε να μείνει κανείς απλήρωτος και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που νομοθετούν. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ρυθμίσει άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους».
 • Στις 27.12.2016, σε ανοιχτή επιστολή του, ο Γ. Πατούλης δηλώνει ότι οι δήμοι έχουν την πρόθεση ανανέωσης των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Σύμφωνα με τον τίτλο του σχετικού δελτίου τύπου: «Ανοιχτή επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη – Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ως δήμοι έχουμε τη πρόθεση για ανανέωση των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα – Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση υπεύθυνα και με σαφήνεια πώς ρυθμίζει τη νομιμότητα», ενώ την ίδια ανησυχία εκφράζει και στις 29.12.2016.
 • Στις 24.1.2017 ο κ. Γ. Πατούλης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Θεοτοκάτου και θέτει μόνο το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: «Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:‘Σε συνέχεια της πολύ γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσα την κα Θεοτοκάτου για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με τη διαδικασία πληρωμής των συμβασιούχων καθαριότητας…»,
 •  Στις 12.4.2017, ο κ. Γ. Πατούλης ξανασυναντιέται με την κ. Θεοτοκάτου, όπου, εκτός από το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων, θέτει θέμα νομιμότητας της ανανέωσης των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου«Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:‘Για την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού αποτελεί βασική προτεραιότητα η προστασία των εργαζομένων, αλλά και η διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους…»
 • Στις 27.4.2017εγκαλεί τον κ. Σκουρλέτη για ψευδολογία για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων και για το θέμα των συμβασιούχων. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα: «7ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ διαφώνησε με τη ρύθμιση της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους της καθαριότητας.

Ποια είναι η αλήθεια: Η Κ.Ε.Δ.Ε. καταλογίζει  προχειρότητα στον χειρισμό του ζητήματος . Η  εμμονή της ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών  να μην διαβουλεύεται με την Αυτοδιοίκηση έχει φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Με δεδομένο ότι έχει αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης που σχετίζεται μετην ανανέωση των συμβάσεων, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη και νομοτεχνικά άρτια λύση στο θέμα και να πάψει «να καταστρατηγεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων». Πρέπει επίσης να ρυθμιστούν άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τηνκαταβολή των δεδουλευμένωντων εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στηδιαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους».

 • Στις  12.5.17, ο κ. Γ. Πατούλης, συνοψίζει τις θέσεις τις ΚΕΔΕ  στο θέμα των συμβασιούχων. Αυτούσιο το απόσπασμα: «Σε κάθε περίπτωση επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου: 
 1. Να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένωντων εργαζομένων με νόμιμο τρόπο. 
 2. Να παραταθούν με νόμιμο τρόπο κι ως τη λήξη τους όλες οι συμβάσεις,προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι Δήμοι προβλήματα στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος. 
 3. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους Δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».
 • Στις  24.5.17 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Γ. Πατούλης δηλώνει: «Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθείνομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους»
 • Στις 17-6-2017 είναι ο κ. Γ. Πατούλης κάνει λόγο για «μόνιμη και σταθερή δουλειά» αλλά όχι συγκεκριμένα για τους συμβασιούχους που σήμερα πλήττονται από την απόφαση του ΕΣ αλλά γενικά και αόριστα για τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση. Από το δελτίο τύπου«Στόχος και προτεραιότητά μας είναι:
 • να διασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση
 • την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας
 • την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά τους»

Το ίδιο, όχι για τους συμβασιούχους συγκεκριμένα, αλλά γενικά για τους εργαζομένους στους δήμους και για την θεσμική ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει προσλήψεις μόνη της μιλάει και στις 19-6-2017. Συγκεκριμένα: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους και το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στηρίζουμε τους συμβασιούχους και είμαστε δίπλα τους. Υποστηρίζουμε επίσης το δικαίωμα των Δήμων και των αιρετών Διοικήσεων τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα πάντοτε από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

 • Στις 20-6-2017 ο κ. Γ. Πατούλης , απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη από τη μία δηλώνει ότι «Λύση για τους χιλιάδες απλήρωτους σήμερα συμβασιούχους δεν είναι ούτε οι συμβάσεις διμηνιτών,ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικούόποτε κι αν αυτές γίνουν» ενώ  λίγο μετά, στο ίδιο δελτίο τύπου (τελευταία πρόταση): «Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ξεκάθαρη.Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικούκαι το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς , αφού εμείς πληρώνουμε, για το πόσους εργαζόμενους και γιαπόσο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε».

Με λίγα λόγια, ο κ. Πατούλης, μετά από δύο ψηφίσματα του ΔΣ Αμαρουσίου (30-5-2017 και 20-6-2017) όπου και ο ίδιος με την ιδιότητα του Δημάρχου Αμαρουσίου δήλωσε πως διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι κανείς δεν θα απολυθεί, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει (τελευταία πρόταση) ότι απαιτεί γενικάπροσλήψεις μόνιμου προσωπικού (διαχωρίζοντας το πρόβλημα των συγκεκριμένων συμβασιούχων από την γενικότερη ανάγκη προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) ενώ κάνει αναφορά στο θεσμικό δικαίωμα της αυτοδιοίκησης να κρίνει για πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται έναν εργαζόμενο, αναιρώντας τις διακηρύξεις του για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων.

 • Στις 21-6-2017 ο κ. Γ. Πατούλης καλεί τον κ. Σκουρλέτη να δώσει λύση στο πρόβλημα, χωρίς να αναφέρει καν τη λύση που ψηφίστηκε στις 20-6-2017 στο ΔΣ Αμαρουσίου. Περιττό δε να αναφέρω, ότι τα δύο ψηφίσματα του ΔΣ Αμαρουσίου που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους συμβασιούχους του Δήμου και δέσμευση μη απόλυσής τους δεν δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο της ΚΕΔΕ.
 • Στις 22-6-2017 ο κ. Πατούλης, μετά το ΔΣ της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι διεκδικεί την παραμονή των συμβασιούχων στους Δήμους χωρίς πάλι να ξεκαθαρίσει ότι αίτημά του είναι η παραμονή τους ως αορίστου χρόνου.
 • Μόλις χτες,ο κ. Πατούλης, σύρθηκε, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στο πρόσωπό του, και για πρώτη φορά  συνέδεσε  την υπόθεση των συμβασιούχων με το αίτημα της μονιμοποίησής τους. Δυστυχώς, πολύ αργά.

Η αναδρομή αυτή, κατά τη γνώμη μας αποδεικνύει με στοιχεία τη διγλωσσία του κ. Πατούλη για το θέμα των συμβασιούχων, αφού παρουσία τους στο ΔΣ του Αμαρουσίου υποστηρίζει ως λύση τη μονιμοποίησή τους, αλλά ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει διάφορες άλλες λύσεις, όπως νόμιμη πληρωμή τουςέως το τέλος του έτους, πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, νόμιμη διατήρηση της εργασίας τουςως το τέλος του έτους, νόμιμη ανανέωση των συμβάσεώντους,  η παραμονή τους στους Δήμους χωρίς άλλη διευκρίνιση, η γενική αναφορά της ανάγκης των δήμων για μόνιμο προσωπικό χωρίς συσχέτιση με το ζήτημα των συμβασιούχων κλπ. Χειρότερα ακόμα όμως, αποδεικνύει την πολιτική ευθύνη (και) της ΚΕΔΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της έλλειψης διαχρονικής, σαφούς και συνεπούς διεκδίκησης της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Share this:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s