Θέση με αφορμή τον προϋπολογισμό του ΟΚΟΙΠΑΔΑ

Το σχόλιο της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μ. Διακολιού, με αφορμή τη συζήτηση αναμόρφωστης του προϋπολογισμού του ΟΚΟΙΠΑΔΑ.


Στις 21-2-2017, επ’ αφορμή της συζήτησης της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ –ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ εξέφρασε (ορθώς) την αντίθεσή της  στην τακτική του ΟΚΟΙΠΑΔΑ να απασχολεί εργαζόμενους δια μέσου τρίτων επιχειρήσεων – εργολάβων. Πράγματι, πρόκειται για μία πρακτική που ευνοεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθώς ο ΟΚΟΙΠΑΔΑ (ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας ακολουθεί αυτό το σύστημα) αποξενώνεται νομικά από το δικαίωμα παρέμβασης στις συνθήκες εργασίας τους, και σαφώς έχουν εξακριβωθεί – σε πανελλαδικό και διατομεακό επίπεδο- πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που υποχρέωναν τους εργαζομένους να απασχολούνται με χείριστους όρους ωρών εργασίας και αμοιβής, πολλές φορές χωρίς να τους ασφαλίζουν.

Δυστυχώς όμως, η ΕΝΟΤΗΤΑ, έκανε το ατόπημα να αντιπαραβάλει την καταδικαστέα αυτή πρακτική με μία άλλη: Εκείνη της υπογραφής, στον τομέα της καθαριότητας, ατομικών συμβάσεων εργασίας στα νοσοκομεία και είχε το θράσος να χαρακτηρίσει αυτή την τακτική ως «αλλαγή τοπίου» από την οποία θα έπρεπε να παραδειγματιστεί ο ΟΚΟΙΠΑΔΑ!

Πληροφορούμε την ψευδεπίγραφη αριστερή παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ότι η υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας και μάλιστα ορισμένου χρόνου, αποτελεί επίσης καταστρατήγηση των κατακτήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι αντί να διαπραγματεύονται πλέον συλλογικά, ενισχύοντας τη θέση τους, αναγκάζονται να προσέρχονται ατομικά και να υπογράφουν από ανάγκη επιβίωσης συμβάσεις προσχωρήσεως, χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης, χωρίς καμία μονιμότητα ή σταθερότητα και χωρίς κατοχυρωμένους όρους βάσει Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πρόκειται για την εξ αντιθέτου πρακτική εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που η – στηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ- μείζων μειοψηφία στο Μαρούσι, παρουσιάζει ως θετική αλλαγή στο εργασιακό τοπίο, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s