
Άποψη της Μ. Διακολιού
Ο Νίκος Καπετανίδης, δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εθνομάρτυρες του ποντιακού ελληνισμού.
Εξέδωσε, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα «Εποχή». Μέσα από τις στήλες της, επέκρινε τα την τουρκική θηριωδία εναντίον των Ελλήνων του Πόντου, ενώ με παρρησία και αγωνιστικότητα υπερασπίστηκε μέσα από την γραφίδα του όσο κανείς άλλος την ανεξαρτησία του Πόντου και την ένωσή του με την Ελλάδα.
Αρνήθηκε να συμμορφωθεί στη λογοκρισία που επέβαλε δια της βίας η τουρκική κατοχή και απαγχονίστηκε με απόφαση του τουρκικού κατεστημένου, αναφωνώντας «Ζήτω η Ελλάς!»
Αξίζει να τον τιμήσουμε με ένα μνημείο.
Όμως, ειρήσθω εν παρόδω, θα πρέπει να θυμίσω ότι ακόμη εκκρεμεί η ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης. Η τιμή στους ήρωές μας, δεν πρέπει να έχει χρώμα, ούτε απόχρωση. Είναι ιστορικό μας καθήκον. Άλλωστε, οι χώρες που δεν τιμούν τους νεκρούς τους, αποστερούνται από το μέλλον τους.