Πάρκινγκ Ευτέρπης: Άρχισαν οι καθυστερήσεις πριν καν αρχίσει το έργο | Θέση Μ. Διακολιού

Παράταση υπέρ του εργολάβου πρότεινε η δημοτική αρχή Πατούλη.

Στο ΔΣ 27-9-2016, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την τροποποίηση της σύμβασης που αφορά στο πάρκινγκ της Πλατείας Ευτέρπης σύμφωνα με την οποία κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχτεί ότι η προθεσμία τριάντα μηνών του εργολάβου για την ολοκλήρωση του έργου δεν αρχίζει από την υπογραφή της σύμβασης, αλλά από τις 16-5-2016, οπότε και περικλείστηκε ο χώρος του εργοταξίου.

Είναι γνωστό ότι σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. προ του καλοκαιριού, ο δήμαρχος κ. Γ. Πατούλης είχε εγγυηθεί στους εμπόρους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και κατοίκους του κέντρου ότι το έργο θα εκτελεστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Πριν ακόμη όμως ξεκινήσει, μετράμε καθυστερήσεις!

Η καθυστέρηση της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΗ που έγινε αιτία σχετικού διαβήματος του ΓΓ Γραμματέα του Δήμου κ. Διδασκάλου στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, είναι μόνο το πρώτο παράδειγμα. Το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, είτε ο ανάδοχος, είτε η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, είτε ο υπεργολάβος της Καλογρίτσας και όποιος άλλος, ούτε ενδιαφέρει, ούτε πρέπει να ενδιαφέρει τις Μαρουσιώτισσες και τους Μαρουσίωτες που ταλαιπωρούνται. Το ίδιο αδιάφορο για τους πολίτες είναι και το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα κάθε επιμέρους εργασίας, στο οποίο επέμεινε η μειοψηφία.

Η ουσία είναι ότι το έργο αυτό είναι καταστροφικό για την πόλη, καθώς θα προσελκύσει περισσότερα ακόμη αυτοκίνητα στο κέντρο της και επειδή, όπως έχω πολλές φορές επισημάνει, δυσχεραίνει τον σχεδιασμό μιας πραγματικά θετικής παρέμβασης για το κέντρο, δηλαδή της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ που έχω προτείνει και την οποία θα έπρεπε να προετοιμάζουμε (μελέτες, αίτηση χρηματοδότησης κλπ) με την ευκαιρία της έλευσης του μετρό.

Καταστροφική είναι ήδη η υλοποίηση του έργου αυτού για όλους μας γιατί αναγκαζόμαστε – εδώ και μερικούς μήνες και θα το κάνουμε για πολύ καιρό ακόμη – να ανεχθούμε την ταλαιπωρία από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, από την πτώση των τζίρων μας αν είμαστε έμποροι και γενικά επαγγελματίες, από την αδυναμία να εκμισθωθούν τα ακίνητα αν είμαστε ιδιοκτήτες, και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Κι αφού τα προβλήματα ξεκίνησαν από τώρα δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι τι μπορεί να συμβεί όταν (αν) ξεκινήσει το έργο, κι αυτό γιατί ένα τέτοιο είδους εγχείρημα είναι φυσικό να εγκυμονεί και απρόοπτα.

Εν τέλει η ουσία είναι ότι για το έργο αυτό κανείς, υπεύθυνα δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, εκτός από την υποβάθμιση της ζωής μας.

——————————
Απάντηση Μ. Διακολιού σε ανακοίνωση της διοίκησης Γ. Πατούλη σε ό,τι αφορά το πάρκινγκ Ευτέρπης (05.10.19):

Άλλοθι στον εαυτό του προσπαθεί να δώσει ο κ. δήμαρχος!
«Ο κ. Δήμαρχος, για μία ακόμη φορά κρύβεται πίσω από την υπογραφή ενός από τους «αντ’ αυτού» του αντιδημάρχους, προκειμένου όχι απλώς να μην απαντήσει επί της ουσίας, όπως πάντα, άλλωστε, αλλά και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα δημιουργώντας συκοφαντικές κατασκευές.

Το γεγονός είναι ότι:

1)      Ο κ. Δήμαρχος εγγυήθηκε στους πολίτες ότι το έργο θα εκτελεστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όμως, πριν καν ξεκινήσει το έργο, σημειώνονται καθυστερήσεις, παρατείνοντας την ταλαιπωρία του κόσμου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όλες οι σχετικές εγγυήσεις  περί τήρησης χρονοδιαγραμμάτων –ιδίως για τόσο μεγάλα έργα- είναι λόγια του αέρα.

2)     Το ότι η «Διοίκηση του Δήμου έγκαιρα ενημέρωσε τους κατοίκους και τον εμπορικό κόσμο της πόλης για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην ολοκλήρωση των εργασιών μεταφοράς του δικτύου της ΔΕΗ της πλατείας Ευτέρπης» δεν αναιρεί το γεγονός της παράτασης της ταλαιπωρίας τους. Και το ποιος είναι υπεύθυνος δεν αφορά τους εμπόρους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες, κατοίκους που ταλαιπωρούνται, γιατί δεν ανακουφίζει το πρόβλημά τους στην πράξη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η διαπίστωση αυτή δεν δίνει άλλοθι για τις ευθύνες κανενός, όποιο όνομα κι αν έχει. Με αφήνει παγερά αδιάφορη το πώς λέγεται ο εργολάβος. Ο κ. Δήμαρχος όμως, επικεντρώνοντας στο θέμα της ευθύνης στο όνομα του εργολάβου, προσπαθεί να δώσειάλλοθι στον εαυτό του, που εγγυήθηκε την έγκαιρη εκτέλεση όλων των εργασιών, ήτοι που με αδικαιολόγητη ευκολία εγγυήθηκε κάτι που δεν εξηρτάτο από τον ίδιο. Σε αυτό το σημείο επικεντρώνω την κριτική μου, όπως αρμόζει στη θεσμική μου θέση.

3)      Συμφωνώ με τον κ. Δήμαρχο ότι η χρησιμότητα του έργου δεν κρίνεται από το αν καθυστέρησε η μεταφορά των δικτύων ή όχι, και φυσικά είναι γνωστό ότι έχω δηλώσει (και επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία) την άποψή μου για την βλαπτικότητά του πριν ξεκινήσουν καν οι μεταφορές των δικτύων. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο κ. Δήμαρχος, δια του «αντ’ αυτού» του, προσπαθεί να μου αποδώσει ισχυρισμούς που δεν προέβαλα, για να απαντήσει σε αυτό που ο ίδιος απέδωσε ότι είπα και όχι σε αυτό που πράγματι είπα.

4)      Κατά την ίδια έννοια, το γεγονός του ότι για ένα έργο δεν προβλέπεται (ακόμη) χρηματοδότηση δε σημαίνει τίποτε για τη χρησιμότητά του. Χαίρομαι, λοιπόν που ο κ. Δήμαρχος αναδιπλώθηκε για το θέμα της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ και έπαψε να συγκρίνει το Μαρούσι με το Σικάγο και το Τόκυο για να με αντικρούσει. Χαίρομαι επίσης που σταμάτησε να αντιτάσσεται στην ωφελιμότητα ή το τεχνικά εφικτό της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Του εύχομαι να καταλάβει ότι ένας δήμαρχος οφείλει να διακρίνει το μακροπρόθεσμο καλό για την πόλη του και να το επιδιώκει σχεδιάζοντας δεκαετίες μπροστά».


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s