
Η τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου Μαίρης Διακολιού στην Επιτροπή Διαβούλευσης (6-7-2016) σε σχέση με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Κέντρου Αμαρουσίου:
Η Μαίρη Διακολιού, αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα του σκοπούμενου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο να γίνει και επαναλαμβάνοντας την προτροπή της να εξεταστεί η χρήση των πάρκινγκ του οικοπέδου Καρούζου ως εναλλακτική με την επιβολή των αναλογούντων προστίμων.
Κατόπιν, συνέχισε προσδιορίζοντας το στόχο για το κέντρο, την ανάγκη καταγραφής δεδομένων προς μελέτη και αξιολόγηση και τις βασικές κατηγορίες προβλημάτων που υποβαθμίζουν το κέντρο (κυκλοφορία – στάθμευση, λειτουργικότητα – αισθητική).
Κλείνοντας, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος:
παρατήρησε ότι η αισθητική αναβάθμιση πρέπει να είναι κανόνας και όχι εξαίρεση για την πόλη, ώστε οι παρεμβάσεις να εντάσσονται σε ένα ενιαίο σύνολο που θα εμπνέει το σεβασμό στους πολίτες και
παρέθεσε με συνοπτική ανάπτυξη τους άξονες στους οποίους θα πρέπει κατά τη γνώμη της να κινηθεί η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του κέντρου:
– Ανάπλαση όψεων κτιρίων
– Εξισορρόπηση τυχόν συγκρούσεων στο θέμα των χρήσεων γης
– Τόνωση της πολυλειτουργικότητας του παραδοσιακού κέντρου.
– Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του παραδοσιακού κέντρου – ανακοπή στην εξάπλωση υπερτοπικών δραστηριοτήτων σε βάρος των αντίστοιχων τοπικής κλίμακας (πχ επέκταση GOLDEN HALL)
– Διατήρηση παραδοσιακών στοιχείων του οικιστικού περιβάλλοντος
– Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος γύρω και μέσα στον αστικό ιστό και προστασία του φυσικού αδόμητου περιβάλλοντος (εδώ συμπεριλαμβάνονται -και ας μην ανήκουν στο κέντρο υπό τη στενή έννοια – το Δάσος Συγγρού, τα ρέματα και η οικολογική αντιμετώπισή τους)
– Πύκνωση τοπικής συγκοινωνίας – δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας με σκοπό την προσπελασιμότητα του εμπορικού κέντρου και την ενίσχυση του εμπορίου
– Ενίσχυση βαδισιμότητας του οδικού δικτύου
– Μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για όλο το Μαρούσι
Ολόκληρη η τοποθέτηση εδώ:
Τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συμβούλου Μαίρης Διακολιού
Θα ξεκινήσω με πρωθύστερο σχήμα, από ένα μέτρο για την λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου και εννοώ την αναγκαιότητα της ματαίωσης της δημιουργίας του υπογείου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης. Αναφέρομαι πρώτα στο θέμα αυτό, όχι μόνο λόγω της σημασίας του, αλλά και επειδή στην εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος επικεντρώθηκε σε αυτό, συγκρίνοντας το έργο με τα πάρκινγκ των εμπορικών κέντρων τύπου Mall.
Πέραν του ότι θεωρώ τη σύγκριση αυτή απαράδεκτη, καθώς μου είναι αδιανόητος ο παραλληλισμός του κέντρου της πόλης μας με ένα εμπορικό κέντρο, οφείλω να επισημάνω:
1) Τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall είναι από μόνα τους οργανωμένες μονάδες που εξυπηρετούνται από υπόγειο πάρκινγκ που έχει κατασκευαστεί πριν από τα καταστήματα και αφορούν μόνο καταναλωτές, ενώ το κέντρο της πόλης μας είναι μία οντότητα που απαρτίζεται από πολλούς παράγοντες για τη λειτουργία της οποίας πρέπει να συναντηθούν τα με την καλή έννοια συμφέροντα πολλών κατηγοριών ανθρώπων, όπως πεζών, επαγγελματιών – εμπόρων, κατοίκων κλπ και
2) Το Mall του Αμαρουσίου διαθέτει περίπου 4000 θέσεις πάρκινγκ για να εξυπηρετήσει περίπου 300 καταστήματα, ενώ το σκοπούμενο πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης θα διαθέτει 273 θέσεις στάθμευσης για να εξυπηρετήσει περί τα 2000 καταστήματα του κέντρου!
Υπό την έννοια αυτή, η σύγκριση που έκανε ο κ. Δήμαρχος είναι άστοχη και προτείνω την ματαίωση της κατασκευής του συγκεκριμένου πάρκινγκ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως πάρκινγκ τα 5 υπόγεια του λεγόμενου οικοπέδου Καρούζου, μετά την επιβολή των σχετικών προστίμων.
Κατά τα λοιπά:
Α. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε τι παρέμβαση ζητάμε για την πόλη μας γενικά ή το κέντρο της, ειδικότερα, οφείλουμε 1) Να έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο και 2) να έχουμε συγκεντρωμένα τα δεδομένα που θα αξιολογήσουμε για να μελετήσουμε.
Τι στόχο έχουμε για το κέντρο μας; Θεωρώ ότι είναι κοινή αντίληψη ότι το κέντρο της πόλης μας έχει υποβαθμιστεί και η αγορά βρίσκεται έχει υποβαθμιστεί ήδη εδώ και χρόνια, από την ίδρυση των υπερτοπικών εμπορικών κέντρων, και η υποβάθμιση αυτή έχει αυξηθεί σχεδόν ανεπίστρεπτα από την οικονομική κρίση, μετατρέποντας το κέντρο Αμαρουσίου σε χώρο αναψυχής μάλλον, παρά εμπορίου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντικατασταθεί από πραγματική αισθητική, περιβαλλοντική, οικιστική αναβάθμιση που θα συντελέσει και στην αύξηση της εμπορικής κίνησης.
Είναι γνωστό και στη δημοτική αρχή ότι άλλοι δήμοι, πχ ο Δήμος Χαλανδρίου, έχουν προβεί σε αντίστοιχες μελέτες για το κέντρο της πόλης τους, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος τους ήταν ίδιος ή αντίθετος από τους δικούς μας:
Σε κάθε περίπτωση, η αποτύπωση της προς αξιολόγηση κατάστασης είναι απόλυτα απαραίτητη μεθοδολογικά για οποιοδήποτε βήμα μπροστά.
ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΟΠΩΣ:
1) Αποτύπωση των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και των ανοίκιαστων καταστημάτων στο κέντρο
2) Καταγραφή του συνόλου των επισκεπτών του κέντρου μεμονωμένα και συγκριτικά με τους επισκέπτες των MALL, GOLDEN HALLκλπ.
3) Καταμέτρηση – Αξιολόγηση μηνύσεων – καταγγελιών των πολιτών σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων ώστε να γνωρίζουμε τι ενοχλεί τους πολίτες και να επιμετρήσουμε αυστηρότερες ή ηπιότερες συνέπειες σε περίπτωση παραβατικότητας των κανόνων.
4) Εκτίμηση οικιστικής ανάπτυξης – επιβάρυνσης, κυκλοφοριακής κατάστασης, σταθμευμένων οχημάτων, δυνατότητα αποκομιδής απορριμμάτων από κέντρο κλπ.
Β. Σε ποιους άξονες κινούμαστε;
Και πάλι, πρέπει να αποτυπωθεί το πρόβλημα:
Καταχρήσεις κοινόχρηστων χώρων, καταλήψεις πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα που δυσκολεύουν και πολλές φορές καθιστούν ανέφικτη την προσπέλαση των χώρων από τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και η αυθαιρεσία στο βωμό της περισσότερης δόμησης και των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης είναι τα βασικότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο παραδοσιακό κέντρο.
Συνεπώς τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:
– σε προβλήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία και τη στάθμευση και
– σε προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και την αισθητική του κέντρου.
Μετά την κατάργηση και μη επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και μετά την αποτυχία του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης (ιδίως λόγω της κατάργησης και μη επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας) η κυκλοφορία και η στάθμευση δεν μπορούν να ελεγχθούν.
Δρόμοι όπως η Βασ. Σοφίας, η 28ης Οκτωβρίου, η Περικλέους και η Θεμιστοκλέους έχουν μόνιμα κίνηση (ιδίως τώρα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω σκοπούμενου να γίνει πάρκινγκ της Πλ. Ευτέρπης).
Τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι είναι γεμάτοι παράνομα σταθμευμένα οχήματα, με αποτέλεσμα την αισθητική και λειτουργική υποβάθμιση πλατειών και δημόσιων χώρων.
Η ανάπλαση του κέντρου, είχε σε κάποιο βαθμό θετικά αποτελέσματα για την εικόνα του, αλλά η παρέμβαση δεν είναι επαρκής, ιδίως επειδή έχει κακοτεχνίες που επιβαρύνουν τους Μαρουσιώτες για να διορθωθούν, ενώ η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση δραστηριοτήτων τριτογενούς τομέα κατά μήκος της Λεωφόρου Κηφισίας και της Αττικής Οδού κατέστησαν ακόμα λιγότερο ανταγωνιστικό το κέντρο της πόλης μας. Για να μπορέσει το κέντρο να ξαναβρεί το χαρακτήρα του χρειάζονται ριζικές αλλαγές, αλλαγές οι οποίες θα προσελκύσουν κατοίκους και επισκέπτες στο κέντρο.
ΑΞΟΝΕΣ:
- Παρατηρούμε ότι ο κόσμος τείνει να μη σέβεται ακόμη και τις θετικές παρεμβάσεις (πχ βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης). Αυτό όμως δε λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα, δεν είναι πάντα η λύση να υπάρχει κάποιος να υποδεικνύει το σωστό. Οφείλουμε την αισθητική αναβάθμιση να την κάνουμε κανόνα και όχι εξαίρεση στην πόλη μας, ώστε οι αισθητικές παρεμβάσεις να μην είναι ξένες προς την συνολική εικόνα του κέντρου, και να εμπνέεται ο σεβασμός σε αυτές.
- Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των κτιρίων και προσαρμογή τους στο χαρακτήρα του οικισμού ή σε επιμέρους στοιχεία του.
Παρατηρώντας κάποιος τα παλιά κτίρια του κέντρου είναι εμφανής η ελλιπής συντήρηση αυτών. Πολλά είναι επίσης και τα εγκαταλειμμένα κτίρια στο παραδοσιακό κέντρο.
Απαιτείται ειδική μελέτη από ομάδα επιστημόνων από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, ιστορικούς κ.α. με σκοπό την ανάπλαση των όψεων των κτιρίων έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα και ο χαρακτήρας του παραδοσιακού κέντρου. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας προτείνονται επεμβάσεις οι οποίες δεν επιφέρουν ριζικές αλλαγές στις όψεις των κτιρίων, μπορούν όμως να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα τους.
- Εξισορρόπηση τυχόν συγκρούσεων στο θέμα των χρήσεων γης που προκαλούνται από οικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους
Με εξαίρεση το παραδοσιακό κέντρο και το μέτωπο της Λεωφόρου Κηφισίας σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου παρουσιάζεται μεγάλη μείξη χρήσεων γης ασυμβίβαστων μεταξύ τους. Υπάρχουν περιοχές κατοικίας όπου συναντά κάποιος πολυτελή κτίρια μαζί με συγκροτήματα εργατικών κατοικιών και φτωχικά σπίτια. Στη Λεωφόρο Κηφισίας έχουν εγκατασταθεί δραστηριότητες υπερτοπικής, μητροπολιτικής και εθνικής εμβέλειας όπως γραφεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, ιδρύματα κ.α. με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δραστηριότητες να υπερφορτίζουν την πόλη και να υποβαθμίζουν τις υπόλοιπες περιοχές κατοικίας.
- Κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες το παραδοσιακό κέντρο παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και συρροή κόσμου. Όταν όμως κλείνουν τα καταστήματα και οι διάφορες υπηρεσίες, η περιοχή του κέντρου ερημώνει αφού δεν υπάρχουν άλλες λειτουργίες ικανές να προσελκύσουν κόσμο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η τόνωση της πολυλειτουργικότητας του παραδοσιακού κέντρου με χρήσεις γης οι οποίες θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα αποτελέσουν πόλους κοινωνικής ζωής και εκδηλώσεων, εκτός των ωρών αιχμής.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του παραδοσιακού κέντρου
Επανεξέταση στο πλαίσιο της νομιμότητας, του είδους των καταστημάτων τα οποία θα λειτουργούν στο κέντρο. Μέσα σε αυτόν τον άξονα εντάσσεται και η ανάγκη για ανακοπή στην εξάπλωση υπερτοπικών δραστηριοτήτων σε βάρος των αντίστοιχων τοπικής κλίμακας (πχ GOLDEN HALL)
Γι’ αυτό λοιπόν προτείνεται η απαγόρευση της επέκτασης του GOLDEN HALL και η δέσμευση της Διοίκησης ότι δεν θα δεχτεί νέα επιβάρυνση του κέντρου της πόλης μας. Η Διοίκηση οφείλει να μας ενημερώσει ως προς τις επαφές στις οποίες έχει τυχόν προβεί για το θέμα αυτό και με ποιους, σε ποια κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το γεγονός του ότι δεν έχουμε καμία βιασύνη για τη συζήτησή του στο ΔΣ, αφού όσο δεν το συζητάμε εμείς η Περιφέρεια δεν πρόκειται να το εγκρίνει.
- Διατήρηση παραδοσιακών στοιχείων του οικιστικού περιβάλλοντος
- Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος γύρω και μέσα στον αστικό ιστό και προστασία του φυσικού αδόμητου περιβάλλοντος (εδώ συμπεριλαμβάνονται -και ας μην ανήκουν στο κέντρο υπό τη στενή έννοια – το Δάσος Συγγρού, τα ρέματα και η οικολογική αντιμετώπισή τους)
- Πύκνωση τοπικής συγκοινωνίας – δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας με σκοπό την προσπελασιμότητα του εμπορικού κέντρου και την ενίσχυση του εμπορίου
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού χρειάζεται να ενισχυθεί ο στόλος με περισσότερα λεωφορεία καθώς και με περισσότερα δρομολόγια. Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα παλιά λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας πρέπει να αντικατασταθούν με νέα οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.
- Ενίσχυση βαδισιμότητας του οδικού δικτύου
Η κυκλοφορία και η στάθμευση οχημάτων στους πεζόδρομους πρέπει να απαγορευτεί για να αισθάνονται οι πεζοί ασφάλεια και να μην φθείρονται τα πεζοδρόμια, θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Λειτουργίας Πεζοδρόμων.
Εξαίρεση θα αποτελεί η είσοδος των αυτοκινήτων των κατοίκων του πεζοδρομημένου δικτύου του κέντρου και των μικρών και φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων συγκεκριμένες ημέρες και ώρες (πολύ πρωινές ώρες ή αργά τη νύχτα).
- Μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για όλο το Μαρούσι
Είναι το απαραίτητο μέτρο για την ορθολογική αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και η καταλληλότερη λύση έναντι των αποσπασματικών μελετών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για κάθε γειτονιά.
Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε για να προσεγγίσουμε τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του παραδοσιακού κέντρου της πόλης μας και εύχομαι οι απόψεις μου να απευθύνθηκαν σε ευήκοα ώτα.