Οι θέσεις της Μ. Διακολιού για το πάρκινγκ της Πλατείας Ευτέρπης και τις ευθύνες Γ. ΠατούληΗ ερώτηση/πολιτική θέση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μ. Διακολιού για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου της 7ης Ιουνίου 2016, σχετικά με το γκαράζ της Πλ. Ευτέρπης:

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ:

Ήδη έχουν τοποθετηθεί στην Πλ. Ευτέρπης, οι περιφράξεις για τη έναρξη κατασκευής υπογείου πάρκινγκ. Το εν λόγω «πολυδιαφημισμένο» από τη δημοτική αρχή έργο, είναι αντίθετο προς κάθε ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος στάθμευσης, αφού τοποθετείται στην καρδιά της πόλης.

Οι επιστημονικές απόψεις των τελευταίων ετών, συμφωνούν ότι το κέντρο της πόλης δεν μπορεί να υποτάσσεται στους οδηγούς του, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τους πεζούς, ως σημαντικούς παράγοντες στη χρήση του, αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων και των ειδικών κοινωνικών ομάδων, έτσι ώστε το κέντρο να αποτελεί πράγματι το ζωτικό κύτταρο της πόλης.

Όμως, στην προκειμένη (και σε κάθε άλλη αντίστοιχη) περίπτωση, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα υπάρξει επιβράδυνση της κυκλοφορίας και ταλαιπωρία όλων μας (που ήδη τη βιώνουμε), αύξηση της ρύπανσης και του θορύβου. Αυτές οι θυσίες που απαιτούνται από τους κατοίκους και τους πεζούς του κέντρου της πόλης μας, δυστυχώς, πάλι με επιστημονικά δεδομένα, δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που ευαγγελίζεται η διοίκηση του Δήμου. Κι αυτό, γιατί η δημιουργία δομών εξυπηρέτησης του αυτοκινήτου και μάλιστα στην καρδιά της πόλης, στην πράξη την απονεκρώνει, καθώς οδηγεί στην αύξηση της χρήσης του αυτοκινήτου –λόγω της διευκόλυνσης- και σε περιορισμό του χώρου για άλλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και πάλι τα ίδια επίπεδα συμφόρησης, και άρα νέες πιέσεις για επιπλέον χώρους στάθμευσης σε πλατείες.

Η λύση, έγκειται στη δημιουργία πάρκινγκ, αλλά σε όσο το δυνατόν περιφερειακή θέση σε σχέση με το κέντρο, σε συνδυασμό με την έμφαση στην αναβάθμιση της απαξιωμένης δημοτικής συγκοινωνίας (λόγω μείωσης δρομολογίων, απαρχαιωμένου στόλου κλπ). Με τον τρόπο αυτό, ωφελείται η πόλη και οι επαγγελματίες της, αφού ακόμα και οι χρήστες του πάρκινγκ που απλώς επιθυμούν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο ΜΜΜ (πχ ΗΣΑΠ) θα περπατήσουν στο κέντρο της και θα δουν τα καταστήματά της.

Η επιλογή δημιουργίας πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, είναι μία επιλογή που θα αποτελέσει την χαριστική βολή στον μικρομεσαίο επαγγελματία – έμπορο- ιδιοκτήτη ακινήτου που θα καταστραφεί περαιτέρω διότι:

Α) Επί δύο χρόνια (στην καλύτερη περίπτωση) που θα διαρκέσει η κατασκευή του έργου οι έμποροι –επαγγελματίες θα χάσουν την πελατεία τους. Ήδη πολλοί καταστηματάρχες πληροφορούμαι ότι αναζητούν μετεγκατάσταση.

Β) Οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίσουν την πλήρη απαξίωση των ακινήτων τους, που επί δύο χρόνια (στην καλύτερη περίπτωση) ή δεν θα μπορούν να τα μισθώσουν ή δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα μισθώματα που δικαιούνται. Γ) Οι κάτοικοι θα υποστούν την υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους για δύο χρόνια (στην καλύτερη περίπτωση).

Τέλος, πρόκειται για ένα έργο που επηρεάζει τον σχεδιασμό της πόλης για την επόμενη τριακονταετία, αφού τέτοια έργα είναι δύσκολο να ξανασχεδιαστούν και υλοποιηθούν, ενώ θα επηρεαστεί η θέση του σταθμού μετρό και θα αναιρεθεί η δυνατότητα υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ που θα αποτελούσε πραγματικό όφελος για την ένωση του οικιστικού ιστού της πόλης και το οποίο είναι διαχρονικό αίτημα όλων των δημοτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ:

1)     Πράγματι δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες για το έργο, όπως καταγγέλλει η Περιφέρεια;

2)     Με ποιο τρόπο η διοίκηση θα αποζημιώσει τους εμπόρους – επαγγελματίες – ιδιοκτήτες ακινήτων για τις ζημίες που θα υποστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής  του έργου, ιδίως σε περίπτωση τυχόν καθυστερήσεων;

3)     Ποιες έμπρακτες διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι το έργο αφ’ ενός θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και αφ’ ετέρου θα είναι λειτουργικό;

——————————————-

Η «Ανθρώπινη Πόλη» ήταν μόνο προεκλογικό σύνθημα;

Σε σχέση με την απάντηση του κ. Δημάρχου για το θέμα του σκοπούμενου πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού απαντά τα εξής:

Απάντηση στον Δήμαρχο για το θέμα της Πλ. Ευτέρπης

Ο κ. δήμαρχος, προφανώς λόγω του ότι ήταν στο εξωτερικό, δεν παρευρίσκετο στο ΔΣ της 7-6-2016 για να μετρήσει τους «όχι πολλούς» εμπόρους και κατοίκους, ιδιοκτήτες και επαγγελματίες του κέντρου που διαφωνούν με το έργο του πάρκινγκ που επιχειρεί  να κατασκευάσει στην Πλ. Ευτέρπης, οι οποίοι έδωσαν δυναμικά το «παρών» τους.

Τα λοιπά, είναι η συνήθης συσκότιση της πραγματικότητας με φορτικά επαναλαμβανόμενα «επιχειρήματα» στα οποία έχω επανειλημμένως, επίσημα απαντήσει. Δεν πρόκειται να παρακολουθήσω την προσωποποίηση των πολιτικών διαφορών, στην οποία ο κ. Δήμαρχος αρέσκεται, όταν δεν έχει τίποτα να πει. Η ουσία είναι η πόλη μας, κι εγώ δεν το ξεχνώ ποτέ αυτό.

Όσο για τη δήθεν «διαστρέβλωση της αλήθειας» για την οποία με κατηγορεί, με τις εξηγήσεις που δίνει για να την τεκμηριώσει δήθεν,ομολογεί ακριβώς τον ισχυρισμό μου:

Ότι το πρότυπο που έχει για το κέντρο της πόλης μας είναι της «προηγμένης εμπορικής αγοράς» και των «των μεγάλων εμπορικών κέντρων».

Μα καλά, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα Mall, Golden Hall κλπ δεν του φτάνουν;

Κι επειδή «ονειρεύεται» «μεγάλα εμπορικά κέντρα» και όχι πόλεις για τους κατοίκους τους, γι αυτό το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων για υπογειοποίηση του ηλεκτρικού σταθμού, μια ριζική παρέμβαση για το κέντρο της πόλης μας που θα συμβάλλει καίρια στην μείωση της ρύπανσης και των θορύβων και κυρίως στην αισθητική και οικιστική αναβάθμιση της πόλης μας, το θεωρεί «όνειρο θερινής νυκτός».

Δυστυχώς όμως, με την προσπάθεια κατασκευής υπογείου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, καθιστά «όνειρο απατηλό», το στόχο που θα έκανε την πόλη μας ένα «όνειρο».

Για μένα, κ. Δήμαρχε, η έννοια της «Ανθρώπινης Πόλης» είναι κάτι παραπάνω από ένα προεκλογικό σύνθημα.

ΥΓ: Τελικά, ο κ. Δήμαρχος, αφού αοριστολογεί για δήθεν «μακροπρόθεσμα οφέλη», χωρίς όμως να δίνει εγγυημένα χρονοδιαγράμματα, αφού καθορίζει ερήμην των κατοίκων την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, φτάνει και στην «ουσία»: Ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει καμία νομική ενέργεια κατά του έργου…

Η απάντηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, Μ. Διακολιού, στο χθεσινό δελτίο τύπου του Δήμου (http://enypografa.gr/97421-2/), αναφορικά με το θέμα της Πλ. Ευτέρπης (08.06.16):

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ

Ο κ. δήμαρχος, επειδή «πιάστηκε στα πράσα» να υπερασπίζεται με τα «συγκροτημένα του επιχειρήματα» ένα μοντέλο πόλης στα μέτρα της «προηγμένης εμπορικής αγοράς» και των «των μεγάλων εμπορικών κέντρων», επειδή προφανώς το Mall και το Golden Hall δεν του αρκούν, υιοθετεί τη γνωστή του τακτική της σοφιστείας:

«Το μπουζούκι είναι όργανο, Ο αστυνόμος είναι όργανο (της τάξης), άρα ο αστυνόμος είναι μπουζούκι!!!».

Κατ’ αναλογίαν:

«Ο Τζανίκος είχε στο πρόγραμμά του την υπογειοποίηση της Κηφισίας, η Διακολιού προτείνει μακροπρόθεσμα την υπογειοποίηση του ηλεκτρικού σταθμού, άρα η Διακολιού ταυτίζεται (ή έστω επηρεάζεται) από τον Τζανίκο!» Προφανώς η χρήση της λέξης «υπογειοποίηση» για τον κ. δήμαρχο αποτελεί αδιάσειστη (sic!)  απόδειξη των ισχυρισμών του…

Επί της ουσίας όμως, ολόκληρο το έργο του πάρκινγκ της Πλατείας Ευτέρπης ήταν έμπνευση της Διοίκησης Τζανίκου, την οποία υιοθέτησε και υλοποιεί ο κ. Πατούλης!

Στο σπίτι του κρεμασμένου, λοιπόν, ας μη μιλάμε για σχοινί…

Κατά τα λοιπά, επιμένω να μην ακολουθώ τον κ. δήμαρχο στην προσπάθειά του για προσωποποίηση πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ένα όμως, οφείλω να του πω:
– Η τεχνοκρατική αντίληψη, κ. δήμαρχε, υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο.
– Οι αιρετοί έχουν χρέος να διαμορφώνουν το όραμα και οι τεχνοκράτες να βρίσκουν τρόπους υλοποίησής του.
– Μην με κατηγορείτε, λοιπόν, που έχω όραμα. Ας ανησυχήσουμε όλοι, επειδή εσείς δεν έχετε.

—————————————-

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑ …ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Ανακοίνωση της Μ. Διακολιού που απαντά για μία ακόμη φορά στην συνήθη επωδό του Γ. Πατούλη, όταν δεν έχει την απαντήσει στην κριτική με στοιχεία που του ασκείται, περί συμμετοχής της κάποτε στο ψηφοδέλτιο Π. Τζανίκου (10.06.16):

Βαρύ το κόστος Γ. Πατούλη για τους Μαρουσιώτες στην πλ. Ευτέρπης

Για να θυμούνται όσοι γνωρίζουν και για να μαθαίνουν όσοι δεν γνωρίζουν, (ειδικά ο κ. δήμαρχος εντάσσεται μόνος του στην κατηγορία εκείνων που γνωρίζουν, αλλά κάνουν ότι δεν γνωρίζουν) αυτονομήθηκα από τις πολιτικές Τζανίκου, διαφωνώντας δημοσίως και επισήμως. Ιδιαίτερα για το θέμα του Mall είναι γνωστό ότι δεν ψήφισα στο ΔΣ την έκδοση αδειών λειτουργίας των καταστημάτων του παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο, σαφή και αντίθετη θέση από εκείνη της τότε και σήμεραακολουθούμενης πολιτικής Τζανίκου, υπέρ της τοπικής αγοράς και των εμπόρων.

Αντίθετα, ο κ. Δήμαρχος:

  • Επέλεξε να εντάξει στο πρόγραμμά του την πολιτική επιλογή  Τζανίκου για το κέντρο (πάρκινγκ Πλ. Ευτέρπης), την οποία υποστηρίζει και υλοποιεί κόντρα στις διεκδικήσεις «των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, που αγωνίζονται να επιβιώσουν» και κόντρα στις διεκδικήσεις «των δημοτών μας που διαθέτουν ακίνητα στο Κέντρο»,
  • Έχει σε περίοπτες θέσεις της διοίκησής του (όλων του των θητειών)δημοτικούς συμβούλους (και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους) της διοίκησης Τζανίκου, οι οποίοι τον τιμούσαν με την υποστήριξή τους μέχρι τελευταίας στιγμής της δημαρχιακής του θητείας,
  • Από μόνος του περιγράφει το κέντρο της πόλης μας ως  κέντρο «προηγμένης εμπορικής αγοράς» και  «των μεγάλων εμπορικών κέντρων», λες και το Mall και το Golden Hall δεν του αρκούν, λες και οι μικρομεσαίοι έμποροι – επαγγελματίες, οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες, είναι ανύπαρκτοι,
  • Ανερυθρίαστα παραβίασε απόφαση του ΔΣ και επέλεξε να μην επιτρέψει στην μειοψηφία  να είναι παρούσα στην συνάντηση με τους εμπόρους –επαγγελματίες, κατοίκους- ιδιοκτήτες του κέντρου, τροφοδοτώντας τους μόνο με τη δική του άποψη, (αλήθεια,τι φοβόταν
  • Υιοθετεί ως παρεμβάσεις για το κέντρο ακριβώς τις πολιτικές Τζανίκου(πάρκινγκ Ευτέρπης, βιοκλιματική –έτσι ονομάστηκαν οι κυβόλιθοι, εκδηλώσεις κλπ).
  • Έχει επιτρέψει να μην έχουν βεβαιωθεί ακόμη όλες οι οφειλές που αφορούν εταιρείες που στεγάζονται στο Golden Hall (βάσει του προηγούμενου και του τελευταίου ισολογισμού), ούτε πρόστιμα που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές για το Mall (βάσει πρόσφατων δημοσιευμάτων του αθηναϊκού τύπου -Real News)

Αυτός ο Δήμαρχος, που στην πράξη σήμερα αποδεικνύεται  υποστηρικτής των συμφερόντων των υπεραγορών με τις πράξεις και τις παραλείψεις του,

Αυτός ο δήμαρχος, που στην πράξη σήμερα αποδεικνύεται  θαυμαστής και εφαρμοστής της πολιτικής Τζανίκου, θεωρεί καταστροφική για την πόλη  την ενοποίηση του κέντρου Αμαρουσίου με την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ , που θα κάνει το παραδοσιακό μας κέντρο  φιλικό προς τους κατοίκους, ώστε να το επιλέγουν για τις αγορές τους, και φιλικό προς τους επισκέπτες που πλέον θα έχουν κίνητρο να προτιμούν την πόλη μας, και φιλικό για τους εμπόρους – επαγγελματίες, αφού θα ενώσει τα δύο τμήματα του κέντρου στα οποία αναπτύσσεται εμπόριο (από τη μία λιανικό, από την άλλη αναψυχής) δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη, φιλική προς τον καταναλωτή, αγορά.

Αντίθετα, θεωρεί «πνοή» για την πόλη ένα υπόγειο πάρκινγκ που ήδη καταστρέφει τους εμπόρους – επαγγελματίες, που ακόμα κι αν πράγματι παραδοθεί στην ώρα του, η διετής αναδουλειά θα τους έχει καταρρακώσει εντελώς, που ήδη καταστρέφει τους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους ή να λάβουν το μίσθωμα που δικαιούνται και που ήδη υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σήμερα, μέσα σε κλίμα πανικού, όπως δείχνει το ύφος όλων των τελευταίων «απαντήσεών» του προς εμένα, αναρωτιέται αν η δική μου πρόταση εξυπηρετεί τους κατοίκους.

Εγώ δεν αναρωτιέμαι. Είμαι βέβαιη ότι η δική του πρόταση είναι εις βάρος τους.

ΥΓ: Επειδή όμως επιθυμώ να αφήσω στον κ . Δήμαρχο το περιθώριο της αμφιβολίας , κατέθεσα σήμερα την υπ’ αριθμ. 026258 αίτησή μου προς τον Γ. Γρ. κ. Διδασκάλου, για να μου χορηγηθεί το σύνολο όλων των εγγράφων που αφορούν το έργο της πλατείας Ευτέρπης για τη θεσμική μου ενημέρωση. Αν ο κ. Δήμαρχος δεν έχει κάτι να φοβηθεί, θα τον παροτρύνει να ανταποκριθεί πλήρως πριν τα επόμενα ΔΣ στις 16/6.

———————————–

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Σε συνέχεια της συνεχιζόμενης «επιχειρηματολογίας» του Δήμου, σχετικά με το πάρκινγκ της Πλ. Ευτέρπης (http://www.thessi.gr/?p=123034), η Μαίρη Διακολιού απαντά (14.06.16):

«Αν ο κ. Δήμαρχος είναι τόσο σίγουρος για το έργο του πάρκινγκ της πλ. Ευτέρπης, να μου δώσει το σύνολο των εγγράφων του σχετικού φακέλου πριν την Πέμπτη 16-6-2016. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια».


Share this:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s