
Eρώτηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Μ. Διακολιού για το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου της 7ηςΙουνίου 2016, σχετικά με το «χάρτη Ελλάδας της Μελούνας» της ΚΕΔΕ (06.06.16):
ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο, με θέμα το προσφυγικό, παρουσιάστηκε χάρτης της Ελλάδας στον οποίο δεν απεικονιζόταν η Μακεδονία, η Θράκη και στο νότιο άκρο της χώρας η Κρήτη.
Με δεδομένα:
1) ότι η έκταση και η σοβαρότητα του θέματος αποκλείει την πιθανότητα συγγνωστού λάθους .
2) ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπεύθυνος για το συνέδριο που διεξήχθη, και παρών στις εργασίες όταν παρουσιάστηκε ο εν λόγω χάρτης,
3) ότι ο Δήμαρχος πρωτογενώς λογοδοτεί στο ΔΣ Αμαρουσίου.
4) ότι κάθε Έλληνας πολίτης έχει ευαισθησία στα θέματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του, και επιθυμεί οι εκπρόσωποί του σε κάθε θεσμό να μοιράζονται την ίδια ευαισθησία και να το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους.
Ερωτάται:
- Για ποιο λόγο ο κ. Δήμαρχος αποδέχτηκε την παρουσίαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (που τελεί υπό την ευθύνη του) χάρτη που δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικά τμήματα της πατρίδας μας;
- Ποια θέση πήρε έναντι του κ. Κυρίζογλου (Προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας) που –κατά τη διάρκεια του συνεδρίου- σχολίασε τον «ελλιπή» χάρτη, «χάρτη της Ελλάδας της Μελούνας»;
—————————————
ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ (ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΟΥΝΑΣ)
Νέα ανακοίνωση της Μ. Διακολιού ύστερα από τις ανεπαρκείς εξηγήσεις Γ. Πατούλη (09.06.16):
Ο κ. Δήμαρχος, αφού παραδέχτηκε ότι στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο παρουσιάστηκε ελλιπής χάρτης της Ελλάδας, αφού χαρακτήρισε το θέμα «ήσσονος σημασίας» (sic!), έδωσε την εξήγηση ότι «δόθηκε έμφαση σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας , συγκεκριμένα στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, τα οποία δέχθηκαν τους προηγούμενους μήνες το κύριο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».
Δεν έχω λόγους να μην αποδεχτώ την εξήγηση του κ. Δημάρχου.
Ανεξάρτητα από το ότι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος εμφανίζονται, ενώ δεν ανήκουν στα νησιά του Β. Αιγαίου ή στα Δωδεκάνησα, στα οποία κατά τους ισχυρισμούς του κ. δημάρχου έδινε έμφαση ο χάρτης…
Ο κ. Δήμαρχος μας λέει ότι δόθηκε έμφαση στα Δωδεκάνησα, για τα οποία έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, μια και έλκω την καταγωγή μου από ένα από αυτά, την Κάρπαθο.
Α) Από το χάρτη όμως που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, λείπει το Καστελλόριζο, το οποίο αποτελεί πάγια γεωπολιτική επιδίωξη της Τουρκίας, καθώς χωρίς αυτό Ελλάδα και Κύπρος δεν θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη.
Β) Από το χάρτη αυτό, που έδινε «έμφαση στα Δωδεκάνησα», κατά τους ισχυρισμούς του κ. Δημάρχου, εμφανίζεται μέρος της Ρόδου και καθόλου τα νησιά νότια αυτής
Ο κ. Δήμαρχος μας λέει ότι δόθηκε έμφαση στα νησιά του Β. Αιγαίου.
Από το χάρτη αυτό, όμως, λείπουν σημαντικά νησιά του Β. Αιγαίου, όπως η Σαμοθράκη και η Θάσος.
Επίσης, από το χάρτη αυτό παραλείπονται ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας που έχουν δεχτεί προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Κρήτη, τα Επτάνησα.
Δεν επιθυμώ να πιστέψω ότι ο κ. δήμαρχος θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας μας, όμως η επιμονή του να δικαιολογεί αυτούς που έκαναν αυτό το τραγικό λάθος, αντί να τους καταδικάσει και να αναζητήσει ευθύνες, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κι αυτό, γιατί με τον τρόπο αυτό, στην πράξη δικαιολογεί την ενέργεια αυτή, γεγονός που παίρνει άλλες διαστάσεις, αν κανείς αναλογιστεί το πανελλαδικό κύρος της ΚΕΔΕ και των Συνεδρίων της αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης θέλησε να διεκδικήσει την ίδια την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν θέλω ούτε να φαντάζομαι ότι προσπαθεί να «ξαναμπεί στο παιχνίδι», δίδοντας με τέτοιους τρόπους «εισαγωγικές εξετάσεις» σε ξένα κέντρα αποφάσεων…
Όσο για το ζήτημα του Προσφυγικού και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου ευελπιστώ να τα συζητήσουμε στην οικεία Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία με ευθύνη του, συνεδρίασε μόλις μία φορά …